Aa

Aa

Значајна средства из буџета за особе са инвалидитетом

Значајна средства из буџета за особе са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Буџетом за наредну годину предвиђена су значајна средства за побољшање положаја особа са инвалидитетом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да Закон о употреби знаковног језика није остао само ''мртво слово на папиру''.

''Из буџета за идућу годину обезбедили смо 700 милиона динара који ће се потрошити за стимулацију зарада особа са инвалидитетом који раде у заштитним радионицама, а преко НСЗ је обезбеђено још 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом'', рекао је Вулин.

Он је, на представљању јединствене апликације за упознавање и разумевање српског и интернационалног знаковог језика ''Руке говоре" рекао и да је у министарству, на чијем је челу, за помоћ удружењима особа са инвалидитетом обезбеђено 400 милиона динара, те да је за рефундацију ПДВ-а и за повлашћену вожњу обезбеђенено још 65 милиона динара.

''У сваком буџету увек посебно водимо рачуна о особама са инвалидитетом'', рекао је Вулин додајући да ће Србија бити успешна онолико колико буде приступачна свима.

Он се захвалио Теленор фондацији, која је представила апликацију, зато што је увек излазила у сусрет Министарству рада налазећи начин да помогне идеје министарства и учини могућим све оно што се ради за особе са инвалидитетом.

Вулин је подсетио да је тако Теленор обезбедио сву потребну технологију, а министарство плате за запослене у Телецентру - онлајн преводилачком центру за знаковни језик.

''Закон о употреби знаковног језика није остао само мртво слово на папиру него је и на овај начин постао део свакодневног живота глувих и наглувих особа и значајно је помогао у коришћењу њихових права'', рекао је Вулин.

Како је истакао, то је начин да се обезбеди ван буџетска средства.

Генерална директорка Теленора Србије Ингеборг Офстхус рекла је да се у тој компанији често питају како могу својим услугама и технологијама да свакодневни живот грађана учине лакшим и бољим.

Апликација је део пројекта Теленор фондације ''Буди део добре комуникације", реализованог с циљем да се заједници глувих и наглувих, која броји више од 100.000 особа у Србији, омогући лакши приступ дигиталним комуникацијама.

Доступна је на српском и енглеском језику, а сви корисници на располагању имају и квиз како би проверили своје знање.

Вулин: О свакој бањи водиће се рачуна

У приватизацији бања неће се дозволити да се изгуби њихова лечилишна функција и о свакој бањи ће се водити рачуна, рекао је Вулин.

"Не желимо да претварамо бање у спа центре, као што су радиле неке друге земље, па су због тога морале поново да граде бање, или да шаљу своје кориснике у иностранство, што се показало веома скупим", рекао је Вулин.

Он је истакао да ће се свака наша бања чувати, у складу са својим лековитим својствима и одговарајућим лечилишним функцијама.

"Сви они који желе да приватизују бање, воде рачуна о томе да сачувају одређени проценат кревета, који ће финансирати РФЗО, ПИО, јер то је сигурност да ће капацитети бити прилично попуњени", рекао је Вулин, додајући да ће се за сваку бању посебно водити рачуна шта су њена лековита својства, како да се сачувају и како да се користе на добробит нашег становништва.

Он је истакао и да је у случају термалних извора закон више него јасан. Како је рекао, термални извори су природно добро, које не може да се отуђује.

"Ви приватизујете зграду и право на коришћење нечега по одговарајућим правилима", објаснио је Вулин.