Aa

Aa

Затворен илегални дом за старе у Вишњичкој Бањи

Затворен илегални дом за старе у Вишњичкој Бањи

Читај ми

БЕОГРАД - Од пожара и трагедије у нелегалном дому за старе у Панчеву до данас, Министарство рада успело је да пронађе и затвори већ шест илегалних домова, са око 140 корисника, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Министар се, приликом затварања илегалног дома за старе у Вишњичкој Бањи по анонимној пријави, захвалио грађанима што су почели да одговарају на апел министарства и што су разумели колико је битно упозорити да илегални домови постоје и да су претња за здравље, живот, безбедност сваког корисника.

"Овде чак имамо и индиција да су неке особе доведене мимо своје сагласности и против своје воље и надамо се да ће то Тужилаштво квалификовати на посебан начин. Ови људи овде немају елементарну здравствену негу, немају одговарајуће услове, правила. Министарство ће наставити да инсистира на политици лиценцирања, да инсистира на томе да раде само они који имају дозволу да раде", истакао је министар.

Према његовим речима, циљ министарства није да некога кажњава или затвара, већ да се закон поштује и да сви људи којима је потребан смештај у одговарајућим домовима имају највишу могућу заштиту.

"Ако то значи затварање-биће и затварања. Очекујем подршку других органа државе, очекујем да се озбиљно схвати када дођемо до дома, да случајеви не стоје у судовима и не застаревају. Трагедија из Панчева не сме више никада да се понови, не сме да се допусти да исто лице може неколико пута да ради исту ствар", рекао је Вулин.

Поновио је да се на сајту Министарства рада налази списак свих легалних домова за старе и још једном апеловао на све да не остављају своје родитеље у било ком дому који није на листи Министарства рада.

Говорећи о конкретном илегалном дому на адреси Бранислава Станковића 37 у Вишњичкој Бањи, Вулин је рекао да ће прво бити обавештени сродници корисника, који су дужни да их преузму, а уколико не могу из било ког разлога, корисници нелегалног дома биће упућени у складу са решењем Центра за социјални рад у одговарајући геронтолошки центар.

"Министарство ће иначе радити на томе, не само да повећава своје капацитете, већ и да подстакне приватне предузетнике да се отварају нови смештајни капацитети. Али, мањак капацитета није оправдање. За ово није оправдање, за то имамо довољно смештаја", рекао је министар.

Он се још једном заложио да се законска регулатива знацајно пооштри, када је у питању држање илегалних домова за старе, јер то је, сматра, велика опасност и додао да нико нема право да људско биће остави у нехуманим условима, мимо воље и да га држи без икаквог законског основа.

Начелница Инспекције социјалне заштите Биљана Зекавица рекла је да ће тај илегални дом добити забрану рада, против власника ће бити покренути поступци, али и да није уобичајено да се приликом првог затварања и забране рада покрене поступак пред судом.

"Сваком дајемо шансу да испуни наше налоге и у неком року, ако жели легално да ради, преда захтев за лиценцу. Није нам циљ затварање приватног сектора, већ превођење у легалне воде. Свако ће добити шансу, уколико има озбиљне намере да се тим бави", рекла је Зекавица.

У илегалном дому за старе у Вишњичкој Бањи, затечено је 20 корисника, а 19 кревета, једна бака била је смештена у дневној соби. Дом нема никакав противпожарни систем, ни кухињу, нити трпезарију. Постоје два мала купатила за све те кориснике, једно у приземљу и једно на спрату и само једна особа је бринула о њима, која није пријављена.

Дом је АПР-у регистрован од фебруара ове године као привредно друштво, док је двадесетогодишњи власник, који се појавио након позива инспекције, тврдио да дом ради од јуна.

Такође, корисница дома Д.В. (70) рекла је новинарима да је у том дому против своје воље, односно, да ју је ту сместио брат без питања, те да не добија никакву терапију, осим Бромазепама од три милиграма једном дневно.

Друга корисница Н.Ц., смештена у једну од пет четворокреветних соба, такође тврди да су је "деца сместила мимо своје воље" и да је мислила да иде у болницу и да је деци оставила викендицу и стан у Браће Јерковића, а "они тако". Каже да није задовољна и да би ишла кући и све време је то и викала- "хоћу кући, хоћу кући..."

У дому је у посети мајци био и један човек, који је, не желећи да се представи, рекао да је потписао уговор, да познаје власника, што га је определило за тај дом, те да није знао да ли је легалан или не, што му "није било важно, будући да познаје власника".

Једна корисница навела је да је својевољно дошла, јер јој је недавно умро муж и да нема куда, а када су је инспектори обавестили да се дом затвара и да морају да обавесте њене да је преузму, те звали њеног сина, рекла је "Хвала вам, испунила ми се жеља, да син дође по мене".

Иначе, смештај у том нелегалном, неусловном дому износио је 35.000 динара месечно.