Aa

Aa

Запослен већи број особа са иналидитетом него прошле године

Запослен већи број особа са иналидитетом него прошле године

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас, на отварању петог стручно-научног скупа са међународним учешћем "Актуелности у едукацији и рехабилитацији особа са сметњама у развоју", да је закључно са 30. априлом, ове године кроз мере подстицаја и субвенционисања запошљавања особа са инвалидитетом, запослено укупно 1.993 особе са инвалидитетом и да је то значајно више него прошле године у истом периоду.


„Људи схватају да које су предности, разумеју да је то добро и економски оправдано, и не само то, већ је и прилика да покажете да сте социјално одговорни, да помогнете човеку ком је помоћ потребна и обезбедите му могућност да својим радом и својим знањем брине о себи и својој породици. Када помогнете особи са инвалидитетом, нисте помогли само њој, већ и његовој породици, околини и читавој заједници.“
Министар Вулин је истакао да су субвенције које даје Министарство за рад значајне и да је ове године за субвенционисање и запошљавање особа са инвалидитетом издвојено 550 милиона динара.
Такође, министар је подсетио да је Министарство за рад дало себи задатак да, уз подизање свести читавог друштва, у свим инсистуцијама мора да се обезбеди максимална доступност особама са инвалидитетом и да је то прошле године урађено у више од 60 објеката.
„На том плану сарађујемо и са Министарством унутрашњих послова, последња је отворена рампа у Бору. Наш непрекидни задатак јесте да све јавне институције учинимо максимално доступним и верујем да успевамо у томе.“


Процес инклузије је борба читавог друштва

"Процес инклузије у образовању и у читавом друштву није завршен, мора бити промишљен, уз сталну проверу да ли се довољно урадило", рекао је Вулин.
"Особе са сметњама у развоју и сви осали према којима живот није био фер немају ниједан разлог да се у нашој земљи осећају лоше нити да мисле да су изван друштва. Ми смо једно и Србија ће или увек бити доступна свима пођеднако, у складу са могућностима сваког појединца, или неће бити успешна земља."
Министар Вулин рекао је да се људи не смеју ценити по ономе што не могу већ по ономе што могу.
"Процес инклузије је борба читавог друштва да особама са менталним и развојним потешкоћама максимално приблизи оно што зовемо свакодневни живот. На нама је да их образујемо и да им помогнемо да стекну вештине које ће им бити корисне, како би кроз живот могли да брину о себи и како би се осећали као корисни и сигурни чланови заједнице."
Министар Вулин рекао је да је Министарство за рад посвећено управо томе, обезбеђивању могућности да Србија буде потпуно доступна сваком појединцу који у њој живи.
"Немојмо никада посматрати особе са инвалидитетом као неког ко је терет нашем друштву јер они то нису, они морају бити равноправни део друштва и наше заједнице, а на нама је да то учинимо могућим", закључио је Вулин.