Aa

Aa

Закона не треба да се боји радник

Закона не треба да се боји радник

Читај ми

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања  Александар Вулин састао се са представницима синдиката ЕПС-а и Рударског басена Колубара (РБК), који су му поручили да Закон о раду није лош, да не очекују да ће радничка права бити умањена, али да су болна тачка разлике међу самим синдикатима.

Министар је о Закону разговарао са председником синдиката радника ЕПС-а Миланом Ђорђевићем и председником синдиката РБК Миодрагом Ранковићем.

Ђорђевић је новинарима рекао да Закон о раду, који је влада јуче усвојила, и није лош, није тако ригорозан и да нема измена које би драстично неповољно утицале на запослене.

Према његовим речима, међутим, болна тачка су синдикати.

"Ми се разликујемо између себе и то је евидентно поготово сада када се суочавамо са великим проблемом око систематских закона, и имамо проблем око проширеног дејства колективног уговора", рекао је Ђорђевић.

Како је рекао, проширено дејство колективних уговора подразумева да синдикати немају обавезу да у року од шест месеци од дана доношења Закона о раду ураде своје колективне уговоре, чему се синдикат ЕПС-а противи.

Ђорђевић не верује да ће радницима бити смањена права, али је навео нека решења из закона која синдикати не одобравају, а везана су за давање отказа, опомене, за минули рад.

"Увек у рукама имамо оружје које се зове штрајк", рекао је он и навео да није време да "кољемо бика због килограма меса".

Председник синдиката РБК, такође, сматра да Закона не треба да се боје радници, јер нема идеалног закона који ће одговарати свима - радницима, послодавцу, држави.

Ранковић сматра да и радници морају да схвате да не могу бити заштићени 100 одсто.

"Држава је у великој кризи, морамо заједно да нађемо решење", рекао је он после састанка са Вулином.