Aa

Aa

Закон јача радничка права

Закон јача радничка права

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин оценио је данас да се предлогом измена Закона о раду у неким деловима повећавају радничка права, олакшава пословање, али и стварају услови за прилив инвестиција.

Образлачући измене Закона о раду пред посланицима у Скупштини Србије, он је казао да је основни циљ измена Закона о раду повећање запослености и обезбеђивање правне сигурности како за послодавце, тако и за запослене.

„Овај закон никако не иде на штету радника, већ искључиво на заштиту запосених која је свакако појачана”, рекао је Вулин.

Разлози измене Закона, који су везани за потребе привреде, огледају се, према његовим речима, у чињеници да радно законодавствоо утиче на фунционисање привредних субјеката, на троскове пословања, зараде, друга примања, обим административних послова, однос послодаваца и запосних.

“Нужно унапређење законодавног оквира треба да пружи допринос привлачењу пословања и инвестирања у Србији, као и превазилазењу економске кризе", рекао је Вулин.

Преме његовим речима, усвајањем измена Закона о раду, који је делимично ускађен са Директивама ЕУ, Србија се приближава успешним модерним земљама.

Вулин је напоменуо да је о питањима о којима синдикати нису хтели да разговарају Владапредложила решења која су у корист запослених, а и одбила је захтев послодаваца да се укине минули рад.

Мунули рад остаје и, како је објаснио, обрачунаваће се само код последњег послодавца.

Измене Закона о раду, према речима Вулина, омогућиће ново запошљвање и од нових решења ће имати користи послодавци који легално послују.

Как је прецизирао, изменама је предвиђено продужавање рада на одређено време са једне на две године, а код фирми које тек почињу да раде на 36 месеци. Та одредба је, како је истакао, значајна, јер омогућава послодавцима да лакше запошљавају у тренутку кад развијају посао.

Послодавцима ће ново запошљавање, према речима Вулин, олакшати и то што у сличају отпремнина за обрачун узима само време проведено код последњег послодавца. Досашње решење да се код отпремнина рачуна целокупан радни стаж је, како је рекао, спречавало послодавце да запошљавају старије раднике.

“Ограничавање исплате отпремнина само на период проведен у радном односу код последњег послодавца треба да допринесе подстицању запошљавања, нарочито старијих лица, као категорије тешко запошљивих, навео је Вулин.

Министар за рад Србије је истакао да нова решење штите права трудница, додајући да проширује та права и на дојиљле и спречава послодавца да труднице прогласи вишком.

“Предлаже се да запослена жена за време трудноће, као и запослена која доји дете, не може да ради прековремено и ноћу, ако би такав рад био штетан за њено здравље и здравље њеног детета”, рекао је он и навео да је уведено и да запослена за време трудноће има право на плаћено одсуство са радног места у току дана ради обалвјања здравствених прегледа.

“Ништа од овога није био раније случај”, прецизирао је Вулин.

Он је рекао да је овим законом предвиђено и закључивање посебних колективних уговора у ситуацијама када је оснивач јавних предузећа или јавних служби аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, при чему се утврђује да га тада закључује Влада.

Усклађује се и одредба о проширењу дејства колективног удоговра по међународним стандардима.

“Услови за проширење дејства колективног уговора су измењени у делу који се тиче процента запослених, на који треба да се примењује колективни уговор чије се дејство проширује. Тако ће уместо досадашњих 30 одсто бити неопходно да колективни уговр покрива више од 50 одсто запослених у одређеној делатности, да би Влада могла да донесе одлуку о проширеном дејству”, закључио је Вулин.