Aa

Aa

Влада не смањује социјална давања

Влада не смањује социјална давања

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас да влада ни у наредном буџету неће смањивати социјална давања ни за један једини динар.

Вулин, који је присуствовао потписивању уговора са 43 локалне самоуправе, према Конкурсу за доделу средстава за финансирање пројеката за развој услуга социјалне заштите, нагласио је да ће се конкурс попут тог, у који је уложено 50 милиона динара, поновити и идуће године, али са, како је навео, далеко већим средствима.

За реализацију тог конкурса, Министарство рада обезбедило је 50 милиона динара, а приоритет је био развој услуга социјалне заштите у мање развијеним локалним самоуправама- односно усуга дневних боравака, помоћи у кући, становања уз подршку, персоналне асистенције, услуга за младе и децу са сметњама у развоју.

"За овакве намене - услуге у заједници, дневне боравке за децу ометену у развоју, за геронтодомаћице, за бригу о старима, о онима којима је помоћ потребна, одредили смо 400 милиона динара за идућу годину", истакао је министар рада.

Додао је да је 95 милијарди динара из буџета предвиђено за социјална давања и за идућу годину, као и да је исти износ, према мишљењу министра, ове године био више него довољан за сва права из области социјалне заштите, али и да то није све планирано,

"Идуће године приводимо крају процес лиценцирања свих наших установа и хоћемо да значајно појачамо рад и улагање у услуге у заједници. Влада брине о социјалној заштити, о онима којима је помоћ потребна, а циљ овог министарства је да не постоји ниједна средина у Србији, у којој неће бити услуге у заједници, неки од сервиса који се брине и о деци ометеној у развоју и о најстаријима и свима којима је помоћ потребна", рекао је Вулин.

Нагласио је да услуге морају да буду стандардне за целу територију, без обзира да ли се живи у малом месту или великом граду, као и да се мора имати иста могућност да се задовоље сва социјална права.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је такође присустовао поптисивању уговора, рекао је да одобрен један од "лепих и добрих" пројеката његовог града - "Кроз отворена врата нашег дома помоћ стиже".

"Из простог разлога што старачко домаћинство доминира у Србији, углавном просечан становник има више од 57 година, велики број има старачких домаћинстава и људи који сами живе, деца су углавном ван куће, тако да је помоћ геронтодомаћица заиста доминантна", рекао је Цветановић.

На тај конкурс пријавило се 60 локалних самоуправа, од којих је Министарство рада подржало 43, док остале нису, јер подносиоци нису испунили формалне услове Конкурса.