Aa

Aa

Унапређење превенције у циљу заштите жена и деце од насиља

Унапређење превенције у циљу заштите жена и деце од насиља

Унапређење превенције у циљу заштите жена и деце од насиља

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић изјавила је да  су питања превенције и  заштите жена и девојчица,  људских права и родне равноправности, као и борбе против сваког вида насиља, теме којима је посвећена Влада Републике Србије и председник Александар Вучић.

 

Државна секретарка Божовић је истакла да је тема „Колико смо безбедне у јавном простору“  друштвени и глобални феномен са којим се све државе света боре и додала да је Србија снажно посвећена овом проблему, посебно када је реч о законима који регулишу ова питања. 

 

Божовић је подсетила да је Србија доношењем Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025. године, учинила велики корак напред у овој области. Стратегија је садржински повезана са стратегијама везаним за кључне области дефинисане Конвенцијом о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција), које су и окосница стратегије: правда и заштита права, превенција насиља према женама и насиља у породици, безбедност, социјална и здравствена заштита. 

 

Државна секретарка је најавила да ће у наредном периоду бити усвојен и Акциони план за спровођење ове стратегије, уз напомену да смо као држава далеко испред неких земаља које су чланице ЕУ.

 

„Ово је друштвени феномен и борићемо се против тога. Посвећена сам годинама овој теми  професионално и лично, као жена и као мајка, и нећу стати све док у Србији не буде нулта толеранција према насиљу, не само према женама и деци,  већ свим грађанима и грађанкама“, рекла је Божовић.

 

Државна секретарка је рекла да имамо све законодавне елементе које морамо да унапредимо,  али да је јако  важна и посвећеност целог друштва у решавању овог проблема, истичући  важност медија којима би ова тема требало да буде у фокусу заједно са државом и цивилним сектором, како би достигли што већи степен родне равноправности и поштовања људских права.

 

Министарство ће у наредном периоду бити посебно посвећено ризику ком су изложене жене у осетљивим групама: Ромкиње, жене са инвалидитетом, жене са села, самохране мајке, мигранткиње, жене другачије сексуалне орјентације, истакла је Божовић и додала да се на томе увелико ради посебно у областима  социјалне заштите, рада и запошљавања, јер слободна жена је само она која је економски независна.