Aa

Aa

У наредном периоду кадровско јачање и побољшање техничке опремљености Инспектората за рад

У наредном периоду кадровско јачање и побољшање техничке опремљености Инспектората за рад

У наредном периоду кадровско јачање и побољшање техничке опремљености Инспектората за рад

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће у наредном периоду радити на кадровском јачању и побољшању техничке опремљености Инспектората за рад, чији су инспектори у претходном периоду остварили значајне резултате упркос отежаним условима за рад у погледу епидемије болести Ковид 19, изјавила је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на саветовању Инспектората за рад на Копаонику.

 

Кисић Тепавчевић је истакла да је посебан допринос остварен у погледу инспекцијских надзора у циљу сузбијања ширења епидемије Ковид 19, који су обављани удружено са осталим инспекцијама. 

 

Говорећи о деловању Инспектората за рад у последњих годину дана, Кисић Тепавчевић је навела да је извршено 63.288 инспекцијских надзора у области радних односа и безбедности и здравља на раду, да је утврђено 5.525  лица  на раду „на црно“, а да су послодавци, након предузетих мера инспектора рада, засновали радни однос са 3.347  лица. Утврђена су и 253 нерегистрована субјекта, а непосредно после надзора 148 се регистровало у Агенцији за привредне регистре.

 

Инспекција рада је донела 5.272 решења о отклањању недостатака у области радних односа и безбедности и здравља на раду, 8.008 указивања, упозорења и налога на записнике и 524 решења о забрани рада, поднела је 3.861 захтев за покретање прекршајног поступка, на основу којих су послодавци новчано кажњени у укупном износу од 223,6 милиона динара, а поднете су и 52 кривичне пријаве, додала је Кисић Тепавчевић. „Ефекти рада Инспектората за рад се итекако виде. Мере које инспектори доносе апсолутно дају резултате, а циљеви су нам заједнички - безбедни услови рада, смањење броја повреда на раду, сузбијање рада на црно и спровођење прописа у области радних односа и безбедности и здравља на раду“, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

В.д. директора Инспектората за рад Милан Цветков захвалио је министарки Кисић Тепавчевић на огромној подршци и изразио уверење да ће рад Инспектората за рад у наредном периоду бити још ефикаснији, будући да се очекује запошљавање нових кадрова, набавка возила и техничке опреме. 

 

Цветков је рекао да је посебно поносан на допринос сузбијању ширења епидемије Ковид 19, да је од јануара до октобра ове године на целој територији Србије извршено 12.400 заједничких и координисаних инспекцијских надзора са другим републичким инспекцијама, инспекцијама јединица локалних самоуправа и другим државним органима, као и да је те напоре препознала и Координациона комисија за инспекцијски надзор, која је уручила захвалницу Инспекторату за рад. 

 

Цветков је додао и да је Инспекторат за рад у 2021. години потписао Споразум о сарадњи са Привредном комором Србије, који обухвата саветодавно деловање инспекције рада према привредним субјектима, а у оквиру којих ће се организовати округли столови на територији целе Србије, где ће инспектори рада одговарати на питања послодаваца.

 

У оквиру  двогодишњег Твининг пројекта „Подршка и унапређење безбедности и здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији”, уз финансијску подршку Европске уније из средстава ИПА оснажени су капацитети инспектора рада путем обука и основана је Пилот учионица, као почетак развоја Центра за обуку Инспектората за рад, навео је Цветков.

 

В.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Цицмил рекла је да је најважнија предстојећа активност усвајање новог Закона о безбедности и здрављу на раду, додајући да ће боља законска решења омогућити стварање услова за безбеднију и здравију радну средину, продуктивнији рад запослених, подстаћи економски раст, запошљавање и побољшање функционисања тржишта рада, а што ће све позитивно утицати на привреду. 

 

„Систем безбедности и здравља на раду у савременим условима орјентисан је ка сталном побољшању безбедних и здравих услова рада кроз смањење ризика на раду на најмању могућу меру, у чему ће нам допринети нова законска решења и наравно доследна примена истих“, указала је Дуња Цицмил.