Aa

Aa

Светски дан слепих и слабовидих

Светски дан слепих и слабовидих

Читај ми

КРАГУЈЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да држава води рачуна о запошљавању особа са инвалидитетом, али да послодавци имају предрасуде према тој категорији становништва и радије плаћају казне него да их запосле.

Наглашавајући да је у прошлој години запослено више од 4.000 особа са инвалидитетом, Вулин је на централној манифестацији поводом обележавања Дана слепих и слабовидих, рекао да су образовање и запошљавање два суштинска проблема особа са инвалидитетом.

"Држава је обезбедила додатних 15 милиона динара за стимулисање запошљавања особа са инвалидитетом и надам се да ће идуће године за ову намену бити више средстава", рекао је Вулин и оценио да није новац проблем већ предрасуда послодаваца.

Према његовим речима, послодавци су спремнији да плате пенале, односно казне држави, него да за исти новац запосле особе са инвалидитетом иако, како је нагласио, држава даје подстицаје за запошљавање, опремање радног места и чак за финансирање обуке оног ко обучава особу са инвалидитетом.

"Значајне субвенције дајемо за заштитне радионице у којима раде особе са инвалидитетом, а то је 70 до 75 одсто од личног дохотка, односно 50 одсто од просечне плате, као и за надокнаде за путне трошкове и набавку репроматеријала", рекао је Вулин.

Што се тиче образовања, Вулин је рекао да је то нешто што не може релативно брзо да се реши, али да као друштво морамо учинити све да буде доступно свим особама са инвалидитетом у складу са њииховим могућностима и способностима.

Упитан шта држава може да учини да слепи и слабовиди имају псе водиче, Вулин је одговорио да је држава о томе донела законски оквир и да је сада на удружењима да формирају центре и нађу финансијере, а држава је ту, како је рекао, да им помогне кроз редовне конкурсе.

Председник Савеза слепих и слабовидих Србије Милан Стошић је, такође, указао да су образовање и запошљавање највећи проблеми те популације становништва.

Према његовим речима, држава је инклузивним образовањем омогућила да се млади који имају проблеме са видом упишу у школе, али у просвети нема уџбеника на Брајевом писму и других помагала неопходних слепима и слабовидима.