Aa

Aa

Свет се мења, потребан заједнички одговор на кризу

Свет се мења, потребан заједнички одговор на кризу

Читај ми

Мигрантска криза ставила је свет пред страшан и велики изазов, а за њено решавање наопходан је заједничи одговор свих, изјавио је министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и истакао да ће Србија увек бити део решења и, као и до сада, поуздан партнер.

Вулин је отварајући панел "Избегличка криза - година друга", у оквиру конференције "Економист: Свет у 2017", рекао да се свет променио и мења се пред нашим очима, истичући да је 65 милиона људи у свету сада у покрету, који могу себе да назову избеглицама или мигрантима.

Неки су, каже, гоњени ратовима, неки економским несташицама, а неки зато што се клима променила па у њиховом делу света није више могуће живети или им је живот знатно отежан.

"Различити су разлози зашто се крећу, али пут ка коме иду је исти, а то су развијене и богате земље западне Евопре и Северне Америке, које постају циљ свих људи", рекао је министар.

Додаје и да дубока политичка и економска подела планете на милијарде људи који немају довољно за воду, храну, лекове и милионе оних који контролишу читаво богатство, показује своју неодрживост.

Вулин је истакао да је Србија сувише мала да би могла да утиче на миграторне токове, прецизирајући да је прошле године близу милион људи прошло кроз нашу земљу, а ове више од 100.000 њих, иако је балканска рута званично затворена.

Он је указао да се променила структура људи који пролазе кроз Србију, те да су прошле године углавном то биле породице из Сирије, а ове су то углавном млади мушкарци из Авганистана и Пакистана који путују сами.

Министар је подвукао да дужина боравка миграната условљава и другачији приступ и адекватнији смештај, али не и повећање броја кревета, јер је Србија јасно рекла колико миграната може да прихвати.

"И то је суштина, то су људи које нико неће, које Европа одбија да прими", рекао је Вулин.

Он је поручио да Србија не може сама, али она ће бити део решења, која смо и сами умели да предложимо.

"Наш глас се чуо и ми ћемо га понављати и подизати", рекао је Вулин, али је поновио да без договора великих и свести да стари одговори више не важе и не нуде решење, нећемо решити мигрантску кризу, нити стићи до њеног корена.

Вулин је додао да Србија свим мигрантима даје могућност да затраже азил, али да мало њих то и чини.

"Свет се мења, стара правила не важе, али свет нема храбрости да крене у процес тражења одговора на нова питања и да успостави нова правила", оценио је Вулин.

Према његовим речима, велике и моћне земље и организације попут ЕУ, не могу да формулишу своју политику и кажу у ком правцу хоће да иду, али Србија се, истиче, иако малобројна и сиромашна, показала као поуздан партнер који не само да спроводи неке мере него их и предлаже.

"Свет се суочава са предрасудама, страховима, манама, са собом какав јесте, све хладније и безобзирније место за живот. Србија у том свету, покушава да се избори за своје место, за себе и своје становништво", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је Србија најуспешнија земља када је реч о борби против кријумчара, и да је више од 600 њих ухапшено и оптужено за кријмчарејне више од 8.000 људи.

"Наплаћују се велике казне, плене возила. А нисмо сигурни да се све земље понашају на исти начин", рекао је министар.

Како каже, један од разлога за успешну бробу је тај што смо мигранте прихватили као људе, дарујући им нешто значајније од парцета хлеба или крова, а то је људско достојанство.

"Понашамо се према њима као према људским бићима и вратиће се то. Доброта иде у круговима и не знамо колико смо кроз ову земљу пропустили будућих председника, уметника, добрих људи, и ко зна колико ће пута наша деца дочекати да чују захвална сећања на Србију у којој су сви имали право на достојанство", закључио је Вулин.