Aa

Aa

Старовић предводио државну церемонију код споменика Совјетским пилотима

Старовић предводио државну церемонију код споменика Совјетским пилотима

Старовић предводио државну церемонију код споменика Совјетским пилотима

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, поводом обележавања 80. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату,  предводио је државну церемонију одавања почасти и полагања венаца код Споменика совјетским пилотима на Авали.

 

„Данас се присећемо са дубоким поштовањем вашег ванредног напора приликом ослобођења Европе од зла званог нацизам и фашизам. Ипак, вашу победу обележавамо и са сетом и тугом, присећајући се бројних жртава које су пале у праведној борби за слободу“, рекао је Старовић.

 

Министар је подсетио да захваљујући  храбрости и херојству, коју су исказали руски пилоти, данас живимо под мирним небом.

 

„Огроман допринос, који су српски и руски народ у колективном ратном напору Савезника, током трајању Другог светског рата и данас представља ствар поноса, али и болних успомена и рана које никада не могу зацелити и проћи. Никада не смемо заборавити да је из угла нашег виђења рат био оправдан, одбрамбени, против освајача који су немилосрдно пљачкали наше земље, рушили градове и села и убијали становништво. У највећој невољи доказано је братство између ова два братска народа“, истакао је министар Старовић.

 

Министар је указао да су искрена и несебична љубав према истини и правди,  водили руске пилоте ка победи, који су донели дуго жељени мир и праведнији свет.

 

Поред министра Старовића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници Града Београда, амбасада у Р. Србији Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана и СУБНОР-а.