Aa

Aa

Старовић – Посветићемо се изградњи меморијалног центра жртвама геноцида НДХ

Старовић – Посветићемо се изградњи меморијалног центра жртвама геноцида НДХ

Старовић – Посветићемо се изградњи меморијалног центра жртвама геноцида НДХ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић изјавио је поводом сто дана Владе,  да ће у наредном периоду велика пажња његовог ресора бити фокусирана на пројекат изградње меморијалног центра посвећеног жртвама геноцида у Независној Држави Хрватској, који ће заједничким радом са Владом Републике Српске бити изграђен на две локације, у Доњој Градини и у Београду.

 

Старовић је за Тањуг говорећи о 100 дана рада Владе као и пројектима које је Министарство реализовало, нагласио да је поносан због отварања Геронтолошког центра у Ваљеву, за који каже да је најмодернији и да је уређен по највишим европским стандардима и додаје да ће се у њему пружати још две услуге социјалне заштите - дневни боравак за стара лица и прихватилиште за бескућнике.

 

"Један од свакако најзначајнијих пројеката, на који смо посебно поносни, јесте завршетак изградње и отварање Геронтолошког центра у Ваљеву. То је први Геронтолошки центар у Колубарском округу, чија је изградња почела још 2009. године захваљујући издашној донацији владе Јапана", рекао је Старовић говорећи о пројектима које је министарство реализовало у првих 100 дана владе.

 

Министар је издвојио и почетак радова на изградњи новог објекта Центра за социјални рад у Кикинди, за који је рекао да ће бити савремен, јединствен и најфункционалнији објекат, потпуно прилагођен стандардима рада како за професионалце, тако и за кориснике система социјалне заштите, што је како оцењује, од изузетног значаја за локалну заједницу.

 

"Ништа мање важан није ни пројекат Гаранција за младе, који има за циљ да млади до 30 година старости добију квалитетну понуду за посао, наставак образовања или обуку, у року од четири месеца након завршетка формалног образовања", рекао је Старовић. Он је појаснио да Гаранција за младе доприноси олакшаној транзицији младих на тржиште рада и подстиче њихово запошљавање. "Започели смо са пилотирањем Гаранције за младе у три филијале Националне службе за запошљавање, у Крушевцу, Сремској Митровици и Нишу, како бисмо на основу научених лекција из процеса пилотирања, створили ефикасне и делотворне механизме за стабилан и одрживи раст запослености младих у целој држави. Само за ову намену из буџета је издвојено око 4,5 милијарди динара, односно око 37,7 милиона евра", рекао је Старовић.

 

Он је додао да је један од процеса на који је Министарство фокусирано и дигитализација у социјалној заштити. "Већ је познато да је у надлежности Министарства на чијем сам челу регистар социјалне карте и информациони систем за заштиту и аутоматизацију инструмената социјалне заштите (СОЗИС). Тренутно смо у фази интеграције са другим системима, што ће бити завршено до краја овог месеца", објаснио је Старовић.

 

Одговарајући на питање који су највећи изазови са којима се Министарство суочава и како их решава, Старовић истиче да изазов не мањка, имајући у виду да је ресор који је добио прилику да води заиста велики и комплексан. Као један од изазова Старовић издваја питање демографије и додаје да ће на решавању тог проблема посвећено радити са колегама из Министарства за бригу о породици, Министарства финансија, као и других ресора. "Уз све резултате које ћемо постићи на економском плану током мандата следећи програм "Скок у будућност - Србија 2027", верујем да ће кључно мерило успеха свих нас бити то у којој мери ћемо успети да успоримо негативне демографске трендове, како у погледу барем малог повећања стопе наталитета, тако и када говоримо о балансирању миграционог салда. Мере социјалне политике, као и оне у области рада и запошљавања ће бити важан део тог обимног посла који је пред нама", нагласио је Старовић.

 

Као други проблем, министар истиче старење становништва, које како је рекао, повлачи потребу за развојем различитих програма усмерених на активно старење, али и на тзв. "сребрну економију", која подразумева систем производње, дистрибуције и потрошње добара и услуга прилагођен потребама људи у трећем животном добу.

 

"У сфери социјалне заштите посветићемо се наставку процеса дигитализације, који је већ дао значајне и мерљиве ефекте, како у погледу значајних уштеда јавних средстава које су остварене, тако и када говоримо о брзини и квалитету пружања услуга корисницима", рекао је Старовић упитан о плановима Министарства за наредни период. Када је у питању рад и запошљавање, Старовић наглашава да Министарство развија већ поменуту Гаранцију за младе, а да ће поред тога акценат ставити на програме подршке запошљавања и самозапошљавања припадника ромске заједнице. Он истиче да неадекватна стопа запослености Рома није само социјално или питање мањинских права, већ представља недовољно искоришћен потенцијал нашег друштва у целини.

 

Извор ТАНЈУГ