Aa

Aa

Старовић отварио конференцију „Култура сећања и неговање историјске истине“

Старовић отварио  конференцију „Култура сећања и неговање историјске истине“

Старовић отварио конференцију „Култура сећања и неговање историјске истине“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић отвориo je Научну конференцију поводом 80. година од ослобођења Београда и Србије у Другом светском рату под називом  „Култура сећања и неговање историјске истине“.

 

Говорећи на панелу „Одбрана историјске истине о другом светском рату - значај за савременост”, министар Старовић је истакао да чување и заштита истине о догађајима из Другог светског рата није само предмет културе сећања, већ и важна компонента борбе против манипулације и фалсификовања информација.

 

“Историја мора остати објективна, заснована на чињеницама, а не на тренутним или далекосежним политичким интересима. У времену када се хероји проглашавају за издајнике, а издајници се проглашавају херојима, постоји само један начин да се супротставимо таквим фалсификатима, а то је свакодневна, неодустајна борба за истину. Објављивање докумената и аутентичне архивске грађе мора бити примаран задатак стручних установа и завода", поручио  је министар Старовић.

 

Министар је указао да  је историја Другог светског рата важан темељ изградње модерног идентитета код многих нација, посебно на простору бивше Југославије и  некадашњег Совјетског Савеза.

 

"Очување историјске истине у XXI веку представља велики изазов и важан задатак за све нас. Успех ће зависити понајвише од предавача у школама и установама културе, али и од става јавних медија. Зато нам је потребна широка коалиција стручњака и јавних делатника како бисмо повећали општу информисаност о овоме страшном делу наше националне и опште историје. Потребни су нам и већи материјални ресурси, мотивисана академска заједница, пуна политичка подршка и наравно, афирмативни приступ јавности“, нагласио је министар.  

 

Он је додао да свесно смањивање броја убијених Срба по концетрационим логорима недвосмислено осликава политику програмираног умањења кривице оних који су довели до геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

 

Истичући да манипулација колективним историјским сећањем друштва, може послужити и оправдавању преокрета на политичком и идеолошком плану, Старовић је рекао да је ревизија као појам увек добродошла у свакој науци, али да  према његовим речима,  искривљене историјске истине може да буде озбиљна претња за стабилност сваког друштва. 

 

"Нема потребе да наглашавам како су наша дужност и обавеза да чувамо успомену на жртве и ратнике из Другог светског рата. Због њих, због њиховог херојства и страдања, ми морамо наставити да се одлучно супротстављамо свим покушајима да се истина о прошлости уништи, заборави или искриви",истакао је министар Старовић.