Aa

Aa

Старовић на обележавању 103. годишњице од смрти краља Петра I Ослободиоца

Старовић на обележавању 103. годишњице од смрти краља Петра I Ослободиоца

Старовић на обележавању 103. годишњице од смрти краља Петра I Ослободиоца

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 103. годишњице од смрти краља Петра I Ослободиоца на Опленцу.

 

Старовић је указао да је годишњица смрти краља Петра I Ослободиоца прилика да се присетимо лика и дела можда највећег и најважнијег нововековног српског владара.  Подсећајући да је Петар Карађорђевић био први наш владар који је рођен у престоном Београду, министар је рекао да је већи део свог живота  провео у иностранству,  након што је из Србије отишао приликом абдикације његовог оца кнеза Александра Карађорђевића 1858. године. „Млади Петар Карађорђевић је све време живота у иностранству  своју домовину Србију и свој српски народ носио у свом срцу, што је и делатно показао,“ рекао је министар.

 

Старовић је указао да се као млад краљ Петар определио за војни позив, где је уз војне вештине и науке пригрлио идеје либерализма, као и да је лично превео чувени трактат Џона Стјуарта Мила „ О слободи“.

 

„О томе колико је био привржен идејама слободе и идејама демократије, говори и то што је Петар I после ступања на престо 1903. године у Србији након крунисања рекао да Србијом неће владати он, већ да ће у Србији владати само закони и правда и да ће бити једнако примењивани на све. Није ни мало случајно  што многи историчари данас кажу да тих десетак година након 1903. године, тај период владавине краља Петра I Карађорђевића представља заправо и златно доба српске демократије и парламентаризма. Под његовим жезлом  остварен је онај вишевековни  идеал ослобођења, уједињења српског народа,“ истакао је министар Старовић.

 

 

Министар је такође подсетио да иако је Народна скупштина доделила краљу Петру почасну титулу краља Петра Великог Ослободиоца, да га је српски народ радије звао само старим  краљем или чика Пером. „А о томе колико је ценио ту непосредну везу са народом, говори и то што је једном приликом свом старијем сину  Ђорђу  рекао да „Без љубави народне не вреде много сви престоли земаљски“. И мислим да је то најбоља порука и наук који нам након краља Петра I Великог Ослободиоца и остаје нам наук који треба да преносимо на наше потомке,“ истакао је министар Старовић.

 

Поред министра Старовића, венце су положили делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Шумадијског окрука, општине Топола, Задужбине „Краљ Петар Први“ као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.