Aa

Aa

Србија показује да је солидарна и социјално одговорна

Србија показује да је солидарна и социјално одговорна

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је показала да је социјално одговорна и солидарна, изјавио је данас, на Светски дан солидарности, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да од 2000. године није улагано више новца у институције социјалне заштите.

Вулин је, приликом посете Дому "Стационар" у Београду, у којем су смештени непокретни или теже покретни корисници, рекао да је Министарство рада у овој години из средстава донатара успело да обезбеди више од 60 милиона динара за разне потребе у области социјалног рада и захвалио свима који су у томе учествовали.

Наводећи да никад од 2000. године није улагано више новца у институције социјалне заштите, Вулин је рекао да је ове године за процес лиценцирања издвојено око 300 милиона динара, а још 400 милиона динара за услуге у заједници.

"Влада се показала као социјално одговорна и солидарна", истакао је Вулин и замолио грађане да са онима којима је то потребно поделе оно што имају - новац, време, знање, вештину.

Вулин је подсетио и да је, захваљујући разумевању председника владе, нико из социјалне заштите није изгубио посао.

"Људи који раде у социјалној заштити обављају тежак посао и солидарност коју они показују је велика, то што овде раде не може да се плати новцем", рекао је Вулин, али и истакао да је држава показала да јој је стало до оних који раде у социјалној заштити.

Министар је нагласио да је Србија показала да је солидарна, у односу према најстаријим и најмлађим грађанима, али и мигрантима који пролазе кроз нашу земљу.

"Србија показује и доказује да се квалитет једног друштва мери у односу на то како се понашате према најслабијим, а не најјачим грађанима", рекао је Вулин и додао да његово министарство брине о свим грађанима којима је помоћ потребна и да никад не окреће главу од својих грађана.

Корисници дома задовољни су храном, хигијеном, односом радника према њима, а указују и на одређене проблеме - потребна им је рампа за колица, имају проблем са паркингом, а скрећу пажњу и на проблеме паса луталица.

Министар каже да се ради на томе да ти проблеми буду решени.

Директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић подсећа да је "Стационар" једна од четири радне јединице у оквиру установе Геронтолошки центар Београд, у којој је збринуто 111 корисника са озбиљним здравственим проблемима.

"Овде су људи којима је потребна нега 24 сата дневно и надзор. Они не могу ништа сами, потребна им је помоћ око редовних активности, личне хигијене, исхране", наводи Мишић и додаје да се запослени труде да, осим помоћи око основних дневних активности, корисници услуга имају испуњен дан, како се не би осетили одбаченим или остављеним.

Мишић је рекла да влада и ресорни министар брину о сектору социјалне заштите, будући да једино ту није било смањења броја запослених.

"У другачијим условима, заиста не бисмо могли да обављамо свој посао", рекла је она.

Дом "Стационар" на Карабурми намењен је збрињавању непокретних или теже покретних корисника којима је у потпуности потребна нега и помоћ стручног особља.