Aa

Aa

"Срби на Крфу", филм о страдању српске војске и народа

"Срби на Крфу", филм о страдању српске војске и народа

Читај ми

БЕОГРАД - Документарни филм "Срби на Крфу", који кроз хронологију догађаја бележи једно од највећих страдања српске војске и народа, албанску голготу, и чије је снимање у току, представљен је данас, а премијера се очекује наредне године на Крфу.

У филму, како је речено на конференцији за новинаре на војном броду Козара, на којем су и снимљени први кадрови, коришћене су до сада необјављене фотографије и ахривски снимци које су током евакуације на Крф забележиле савезничке армије.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да то министарство има законку обавезу неговања традиција ослободилачких ратова, али још важније, има дужност да будућим генерацијама помогне да науче нашу историју и усвоје најславније примере нашег народа.

"Народ који има историју какву ми имамо, нема разлога да је се стиди, прећуткује и да дозволи да било ко помисли да су Срби народ без историје", рекао је Вулин.

Он је додао да ни после 100 година од Првог светског рата наша деца о њему не знају довољно, те да је филм прилика да деци покажемо из како великог народа долазе и колико су им велики били преци.

"Срби су из Првог светског рата изашли као победници, али су извукли и неке поуке. Надамо се да ће велике силе које о ратовима одлучују извући поуке и из Првог и из Другог светског рата и да се такви ратови више неће понављати", поручио је Вулин.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је да су Министарство одбране и Војска Србије увек на располагању када су у питању овако велики државни пројекти.

"Ту смо да помогнемо да српска историја никад не буде заборављена и да будућим генерацијама оставимо на знање шта је све Србија прошла у њеној богатој историји", рекао је Гашић.

Ауторка филма Слађана Зарић захвалила је ресорним министарствима на подршци као и амбасади Велике Британије која је омогућила истраживања у Лондону.

Она је рекла да је за сада снимљен део филма у Србији и Енглеској, а да следе снимања на локацијама на Косову, Црној Гори, Албанији, Италији, Француској и Грчкој.

"У филму доминирају локације, и на свакој ће историчари причати аутентичне приче базиране на изјавама људи који су прошли албанску голготу", рекла је Зарић.

На питање колико је средстава издвојено за снимање филма, ни ауторка ни министри нису желели да дају одговор.

Гашић је рекао да вредност филма није у новцу већ у ономе што ће оставити будућим генерацијама, и да ће сваки динар бити потрошен транспарентно, док је ауторка навела да филм кошта сигурно "за десетину мање него што би коштала приватна продукција".

Филм реализује Радио телезивја Србије, у сарадњи са министарствима одбране и за рад.