Aa

Aa

Спречавање трговине људима приоритет Републике Србије

Спречавање трговине људима приоритет Републике Србије

Спречавање трговине људима приоритет Републике Србије

Читај ми

Република Србија је направила велики напредак и учињени су велики кораци у циљу спречавања и сузбијања трговине људима и заштите жртава, што показује да се борба против трговине људима и њених последица убраја међу државне приоритете, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић приликом представљања Брошуре за особе у ризику и жртве трговине људима у Србији. 

 

Како је истакла, трговина људима је један од најтежих злочина, који дефинитивно разара животе не само жртве, него и њихових породица.

 

Министарка је истакла да је Србија, у циљу сузбијања овог проблема, ратификовала све најрелевантније међународне документе, укључујући Конвенцију УН против транснационалног организованог криминала, заједно са Палермо протоколом, као и Конвенцију Савета Европе о борби против трговине људима. 

 

„Прилагодили смо нашу законодавну регулативу, основали Савет за борбу против трговине људима, на највишем нивоу, кога чине чланови Владе Републике Србије.  Донели смо Стратегију превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава, за период од 2017. до 2022. године и основали Радну групу за њено спровођење. Основали смо Канцеларију за координацију активности у борби против трговине људима“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Према њеним речима, оснивањем Центра за заштиту жртава трговине људима направљени су бројни помаци и Србија је постала пример добре праксе у овом делу Европе. 

 

„На овај начин, добили смо уређен и стандардизован начин идентификације жртава и механизам за повезивање и координацију рада свих актера у систему заштите, а истовремено смо омогућили жртвама да правовремено добију специјализовану помоћ и подршку, посебно прилагођене њиховом стању. Обезбедили смо жртвама помоћ чак и у случајевима када тужилаштво не успе да прикупи довољно доказа да дело класификује као трговину људима, јер разумемо да жртве не могу да чекају на доказе и дуготрајне правне поступке“, навела је министарка.

 

Кисић Тепавчевић је истакла да се константно ради на едукацији стручњака и унапређењу међусекторске и интернационалне сарадње, као и на повећању свести јавности о овом проблему. 

 

„Укупан друштвени развој од огромног је значаја за сузбијање трговине људима. Константан и брз економски напредак, који је евидентан у нашој земљи, повећање запослености, повећање зарада, смањење сиромаштва, унапређење образовног система, повећање социјалних давања и инклузија маргинализованих друштвених група, помажу нам у стварању солидарнијег друштва, отпорнијег на овакве девијације“, навела је министарка.

 

Министарка Кисић Тепавчевић навела је да ће поменута Брошура пружити преглед услуга доступних жртвама трговине људима и биће од велике користи и њима, али и стручњацима који раде са њима широм земље, јер ће дати смернице за даљи рад и унапређење подршке.

 

Брошуру за особе у ризику и жртве трговине људима у Србији израдили су невладина организација посвећена искорењивању свих облика експлоатације и трговине људима -АСТРА и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уз подршку Европске уније.