Aa

Aa

Социјална помоћ искључиво за оне којима је потребна

Социјална помоћ искључиво за оне којима је потребна

Читај ми

БЕОГРАД - Нови закон о социјалном осигурању омогућиће да помоћ добијају они којима је она заиста потребна, а не они који су зарад остваривања тог права кршили законе и прописе, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјачна питања Александар Вулин.

Вулин је казао да ће закон регулисати начине како се може остварити право на социјалну помоћ, а како се оно може изгубити, те да би сви они који се лажно представљају у другим земљама требало да припазе и поведу рачуна о томе.

"Требало би да поведу рачуна о томе да ли оно што добијају у овој земљи хоће да изгубе зато што ће покушати да преваре неку другу земљу", рекао је Вулин новинарима након излагања на округлом столу посвећеном Закону о социјалном предузетништву.

"Уколико имате новца да одете у неку земљу, останете тамо један времески период, лажно се представите - признаћете, вама социјална помоћ није потребна", истакао је министар.

Један од разлога зашто се доноси овај закон је, како је казао, да би помоћ стигла до оних којима је потребна, а не до оних који су успели да крше и злоупотебљавају закон и на тај начин обезбеђују себи социјалну помоћ.

Доношење таквог закона је поменуо је премијер Александар Вучић у недавном разговору са канцеларком Немачке Ангелом Меркел, наводећи да је Србија сагласна са програмом Немачке за смањење финансијске помоћи тражиоцима азила, те да верује да ће укидање социјалне помоћи у том смислу драстично смањити њихов број.

Минималац није правна, већ економска категорија

Министар је изјавио да представници синдиката, као и сви грађани у земљи имају право да се жале Уставном суду, ако мисле да су њихова права нарушена, али да треба имати у виду да минимална цена рада није правна, већ искључиво економска категорија.

Наиме, Савез самосталних синдиката Србије најавио је јуче да ће се обратити Уставном суду, како би оценио уставност и законитост донете владине одлуке о томе да минимална цена рада за 2016. годину остане иста, односно да износи 121 динар по радном часу.

У ШШ тврде да је та одлука једнострано донета и да је више политичког карактера, као и да је у супротности са одредабама Закона о раду.

"Право је синдиката или било ког грађанина да може да се обрати Уставном суду али Уставни суд није економска категорија и минимална цена рада није правна категорија већ економска категорија", рекао је Вулин.

Он је додао да је идеја да се троши онолико колико је зарађено и да се исплаћује онолико колико може.

"Свако од нас би могао да се игра политичке демагогије и доносемо одлуку да је минилмалац 500 евра или да га на пример потпуно укинемо, али то није могуће", рекао је министар и поручио да ће се влада и ресорно министарство увек понашати одговорно.

Влада је одлуку о висини минималне цене рада за 2016. годину у износу 121 динар по сату донела у понедељак, након што представници послодаваца и синдиката нису успели да се договоре у року од 15 дана од дана почетка преговора.

Законом помоћи тешко запошљивим да побољшају положај

Закон о социјалном предузетништву омогућиће свим тешко запошљивим категоријама да својим радом промене сопствени положај и статус, и практично ће озваничити постојање трећег сектора у друштву, осим приватног и државног, речено је данас на Округлом столу посвећеном тој теми у Палати Србија.

"Осим приватног и државног, постојаће и социјални сектор, односно они људи који својим радом, уз подршку државе, могу да промене свој статус и положај", рекао је Вулин након излагања на Округлом столу на коме је озваничен почетак рада на изради тог закона.

Тај закон, како је казао, требало би да помогне грађанима који су постали вишак радне снаге, примаоцима новчане социјалне помоћи као и онима који су некада погрешили у животу и служили затворске казне, да поправе својим радом положај.

"На овај закон се дуго чекало и ово је први пут да је једна влада имала храбрости и политичке воље и знања да уђе у то. Ово је велика шанса за велики број људи и на нама је да то добро припремимо", рекао је Вулин након састанка истичући да очекује да ће постојати подршка целе јавности за доношење тог важног закона.

Надам се да он неће бити посматран кроз политику, већ да ће се рачунати на то да би требало да се да могућност онима којима је најтеже да се својим радом изборе за промену свог положаја, рекао је Вулин.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић истакао је да је важно да је исказана јасна политичка воља да се почне са израдом закона који ће, како је казао, јасно дефинисати шта је социјално редузетништво и створити амбијент да се оно развја.