Aa

Aa

Селаковић : Србија одлучна у јачању достојанственог рада и економије

Селаковић : Србија одлучна у  јачању достојанственог рада и економије

Селаковић : Србија одлучна у јачању достојанственог рада и економије

Читај ми

„Социјални дијалог је предуслов за успешније решавање проблема у свим областима друштва. То је могуће успостављањем међусобног поверења и разумевања међу социјалним партнерима, поштовањем договора и испуњавањем преузетих обавеза од стране сваког од учесника у социјалном дијалогу“,  изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на конференцији „За бољу будућност света рада и капитала“.

 

Селаковић  је истакао да се социјални дијалог мора развијати на свим нивоима, од националног до локалног и да је Република Србија одлучна да настави са јачањем концепта достојанственог рада и економским јачањем наше државе.

 

Министар Селаковић је подсетио да је Србија члан АИЦЕСИС- Борда Међународне асоцијације економских и социјалних савета и сродних  организација од 2019. године и напоменуо да је Србија  посвећена сарадњи у оквиру овог тела. Он је додао да је Србија доследна  политици развоја и унапређењу социјалног дијалога на свим нивоима, како на локалном нивоу, тако и на државном у оквиру Социјално-економског савета,  али и на међународном плану. 

 

„У Републици Србији СЕС представља најважнију институцију трипартитног социјалног дијалога. Све три стране овога тела, Влада, синдикати и послодавци треба да се заложе да Савет својим радом допринесе спровођењу одговорне социјалне политике у Србији“,  истакао је министар Селаковић.



 

Министар је указао на важност Закона о социјалном предузетништву који је усвојен ове године, чиме је област социјалног предузетништва први пут постала део позитивно - правног система Републике Србије. Он је рекао да је намера да се подржавањем форми социјалне економије допринесе стварању подстицајног окружења и јачању економије засноване на солидарности, као и да се утиче на побољшање стандарда превасходно категорија становништва у стању социјалне потребе. 

 

„Република Србија је одлучна да настави са јачањем концепта достојанственог рада и са даљим економским јачањем Републике Србије уз поштовање свих међународних стандарда у области рада утврђених ратификованим конвенцијама Међународне организације рада, уз креирање нових послова укључујући и креирање макроекономских политика које ће омогућити потпуно спровођење међународних стандарда“, закључио је министар Селаковић. Министар  је уверен да ће сарадња социјално-економских савета земаља чланица међународне организације и сродних организација бити настављена , како би  разменом искустава и знања, али и међусобном сарадњом, заједнички радили на јачању и промовисању института социјалног дијалога у оквиру сваке земље појединачно , а тиме и глобално у региону, па и у читавом свету.