Aa

Aa

Селаковић отворио изложбу о Петру Зарићу у Музеју примењене уметности

Селаковић отворио изложбу о Петру Зарићу у Музеју примењене уметности

Селаковић отворио изложбу о Петру Зарићу у Музеју примењене уметности

Читај ми

,,Лик Петра Зарића нас подсећа да сваки прави, врхунски мајстор мора да прође кроз један пут свог развоја. И када сам прочитао,  припремајући се за ову изложбу и трудећи се да сазнам о овом господину занатлији, што више могу, онда сам видео да сам у послу којим се бавим често бивао у просторијама у којима је већи број комада намештаја управо он дизајнирао“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отварајући изложбу о Петру Зарићу у Музеју примењене уметности.

 

Министар Селаковић је подсетио да је држава после седам и по деценија смогла снаге да један запуштен и заборављен  простор београдског Старог сајмишта,  почне  да обнавља и указао да је Петар Зарић учествовао у дизајнерском опремању Централне куле. 

 

,,Када уђете у Српски салон, у Палату Србија, седате на столицу коју је направио он, а онда уђете у цркву и погледате иконостас који је резбарио, и схватате да је тај спектар његових могућности био енциклопедијског карактера“, истакао је Селаковић на отварању изложбе ,,Петар Зарић, Стручно цртање и детаљисање, Обрада дрвета, Унутрашња архитектура у дрвету“, која је организована поводом 120 година од рођења и 50 година од смрти Петра Зарића. 

 

Селаковић је напоменуо да је Европска комисија прогласила 2023. годину ,,Годином вештина“ или ,,Годином заната“. ,,То је управо оно на шта треба да нас наведе година иза нас, да поклонимо више пажње занатлијама, не само онима који припадају занатима који су у нестајању, него да се трудимо да има што више оних који су у настајању“, нагласио је Селаковић. 

 

Министар је указао да је Ваљево, родно место Петра Зарића, изнедрило не само врхунске војсковође, већ и уметнике који подсећају да се за Србију бори радом, стваралаштвом и генијалношћу.