Aa

Aa

Селаковић - Јаворски рат од ове године у државном календару обележавања ослободилачких и отаџбинских ратова

Селаковић - Јаворски рат од ове године у државном календару обележавања ослободилачких и отаџбинских ратова

Селаковић - Јаворски рат од ове године у државном календару обележавања ослободилачких и отаџбинских ратова

Читај ми

„Од ове године у календару датума које Република Србија обележава као датуме од значаја за њене ослободилачке и отаџбинске ратове наћи ће се и Јаворски рат. То значи да ће у државном протоколу, сваке године овде на овом месту уз војне и државне почасти бити одавана пошта нашим херојима“, најавио је министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на обележавању 147. годишњице Јаворског рата и Калипољске битке у српско – турским ратовима, која је данас одржана на планини Јавор.

 

Подсећајући  да је планина Јавор вековима представљала капију спаса за Србе из Црне Горе, из Херцеговине, који су бежећи од турскога зулума хрлили ка слободи, Селаковић је истакао  да је слобода тада, као и данас носила име Србија.  Он је рекао да мало људи у Србији зна за Јаворски рат и да је за нас обавеза, да њихове жртве учинимо смисленим, јер према његовим речима,  после Јаворског рата и Другог српско-турског рата, Кнежевина Србија је једини пут у историји нововековне Србије пописала све жртве тих ратова по имену, презимену, месту порекла.

 

„Да ли ћемо то урадити близу гробља и споменика мајору Илићу, да ли ћемо то учинити овде, то је питање о коме ћемо се договорити. Али та имена треба да уклешемо и да их сачувамо, и да свако ко долази од Шапца, Рудника, Ужица дође овде и може да пронађе свога претка који је овде оставио своје кости. Њихова борба, неко би рекао била је узалудна. Није. Неретко у историји и порази представљају залог за будућност једнога народа“, истакао је министар Селаковић.

 

 

Министар Селаковић је том приликом истакао да одајући пошту херојима,  учимо будуће генерације колико је била велика цена слободе за коју су они пали. „Разлог што смо се овде окупили јесте да сећање на наше славне претке, на војнике Ибарске војске такозване, тачније три њене бригаде, Ужичке, Рудничке и Шабачке не падне у заборав. То ћемо чинити и наредних година“, нагласио је Селаковић и додао  да ће Влада Србије, као и Република Србија предвођена председником Вучићем, наставити да води посебну бригу и о Старој Рашкој, о колевци Немањића, о колевци наше државности.

 

Недалеко одавде у плану је да прође и аутопут. Аутопут се завршава, уверени смо, до краја ове, почетка следеће године до Пожеге, а после тога од Пожеге продужава ка Дугој пољани. Тада ће бити важно везати се на аутопут. Тада ће бити важно да свакoм путнику намернику, свакомe ко крене од Суботице према Црној Гори, преко Новог Сада, Зрењанина, Београда, укажемо  шта се овде налази. Да овде људи почну да долазе више“, подвукао је Селаковић.

 

Министар Селаковић је у оквиру обележавања 147. годишњице Јаворског рата и Калипољске битке на планини Јавор, одао почаст и положио венац на споменик мајору Илићу.