Aa

Aa

Реконструисан објекат за збрињавање малолетних миграната

Реконструисан објекат за збрињавање малолетних миграната

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин и амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, обишли су данас реконструисани објекат, намењен збрињавању малолетних миграната који се у Србији налазе без пратње одраслих.

"Ова зграда доказ како функционише једна уређена и организована држава. Најпре је Дирекција за одузету имовину препознала потребу да се помогне нашој деци, па нам је обезбедила ову зграду, а онда смо, уз бројне донаторе, и ево сад владу Велике Британије, зграду привели намени", рекао је Вулин и захвалио влади Велике Британије на донацији од 100.000 фунти за реновирање и прилагођавање тог простора намени.

Како је рекао министар, на том месту, деца мигранти без родитељске пратње, или без пратње рођака и одраслих, могу да буду збринута и заиста на најбољи могући начин могу да се чувају и да се све што је њима потребно ту омогући и обезбеди.

Он је нагласио да је зграда и за нашу децу улице, намењена за сву нашу децу којој је помоћ неопходна, "али исто тако се нашао довољан простор и за децу мигранте без пратње одраслих".

"На територији Србије у току 2016. збринуто је 244 малолетних миграната без пратње одраслих, највећи број од њих су дечаци, свега је четири девојчице. Мигранти на територији наше земље, када су малолетни и без пратње, чим бивају препознати, бивају упућени у одговарајухи Центар за социјални рад, који им одређује старатеља и после тога настављају да брину о њима, као што би бринули о било ком детету које је на нашој територији", рекао је Вулин.

Према његовим речима, та деца углавном, ако је њихова породица тамо, шаљу се у земље западне Европе и то је спајање породица, а некада се задржавају неко време на насасем простору, или се враћају у земље порекла, опет, својим породицама.

Министар је истакао да су кријумчари људима огромна опасност за ту децу мигранте без пратње и то не само на балканској рути, него "где год постоје деца, рањива, сама, незаштићена, може да се деси било шта".

"Видели сте податке по којима је велики број деце нестао, чак и када су стигли у земље крајње дестинације у западној Европи, а шта се с њима дешавало на том путу, јако је тешко и сазнати. На територији Србије, ниједно дете није било злоупотребљено и ниједно дете није било без пажње државних органа", рекао је министар.

Амбасадор Велике Британије Денис Киф рекао је да се на примеру тог Центра могу видети ефекти сарадње влада Србије и Велике Британије и подвукао да је "нарочито поносан" што је његова амбасада могла да подржи Министарство рада баш на пројекту стварања бољих услова за децу коју је невоља овде довела.

"Они су невини, рањиви, немају пратњу одраслих, често су препуштени на милост криминалцима. Њима је свака помоћ преко потребна, смештај, храна, гардероба, као и психолошка подршка и образовање", рекао је Киф, додајући да се све земље на мигрантским рутама суочавају са истим дилемама и изазовима- како помирити питања безбедности и права на азил и како то преточити у правне норме и њихову примену на терену.

Киф је нагласио да је Влада Велике Британије међу већим донаторима за ублажавање последица мигрантске кризе у Србији, са 8,25 милиона евра, а највећи део тога је, како је рекао, хуманитарне природе и таква помоћ ће се наставити.

"У Србију смо додатно уложили 336.000 евра у виду директне помоћи институцијама, укључујући граничне полиције Србије и унапређење азила и миграција.

Влада Велике Британије планира и даље да помаже Србију у том смислу, али то није једносмеран процес. И Србија има велико знање у овој области, зато ћемо истражити могућности за размену искустава између надлежних институција Србије и Велике Британије у области миграција и азила", рекао је Киф.

Диектор Завода за васпитавање деце и омладине у Београду Драган Роловић рекао је да је тренутно у том центру, који ради од 2009, смештено осам дечака и да је задовољан и срећан што од данас Центар може да прими још 16 и дечака и девојчица.

Роловић каже да се највећи део те деце не задржава дуго у Србији, а да је за један мањи број, који остаје довољно дуго, покренута акција учења српског, а онда укључивања у редовне школе, уколико се задрже дуже.

"Овде има и деце из Србије, 11 наших дечака, друже се као сва деца, наши уче њих да играју фудбал, а они наше крикет, проводе време заједно, лепа је то прича", рекао је Роловић и додао да је капацитет реновираног центра 16 деце, као и да у Центру на Вождовцу постоји капацитет за 12 дечака, који је стално попуњен.

Реконструкцију дела објекта који се налази у склопу Завода за васпитање деце и омладине "Васа Стајић" финансирала је амбасада Велике Британије у Београду, а пројекат је спровело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Међународном организацијом за миграције.