Aa

Aa

Регионална расправа о заједничком приступу и акцијама за адресирањем миграција које иду из и кроз западни Балкан

Регионална расправа о заједничком приступу и акцијама за адресирањем миграција које иду из и кроз западни Балкан

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић учествује на Регионалној расправи о заједничком приступу и акцијама за адресирањем миграција које иду из и кроз западни Балкан коју организује Међународна организација за миграције, а одржава се у Тирани са посебним освртом на малолетне мигранте без пратње. Др Ненад Иванишевић је представио ситуацију и активности Србије на тему миграција.


У свом обраћању др Ненад Иванишевић је истакао да подршка Међународне организације за миграције , у тренутку кад се регион Западног Балкана и Европе у целини, сусрећу са проблемом расељавања становништва услед ратова, сукоба и прогона у свету које је достигло највиши забележени ниво и кад тај број убрзано расте, игра значајну улогу.

Упознао је представнике како су све релевантне институције у Републици Србији дале су свој допринос за израду Извештаја који је део пројекта ,, Пружање подршке земљама Западног Балкана у проналажењу ефикасног одговора на изазове миграција малолетника без пратње” који Међународна организација за миграције спроводи на регионалном нивоу.

Како је акценат дијалога био на миграцијама малолетника без пратње др Ненад Иванишевић је нагласио да су, у складу са позитивним законодавством у Републици Србији, страна малолетна лица без пратње у поступању система социјалне и породичноправне заштите у потпуности изједначена са децом без родитељског старања која су домаћи држављани. Република Србија је на време препознала и реаговала на проблем заштите и збрињавања страних малолетних лица без пратње. У садашњој ситуацији, постојећи капацитети успевају да задовоље потребе за смештај ове категорије корисника и то захваљујући ефикасним процедурама.
Политика Републике Србије није усмерена на затварање граница и спречавање доласка људи који напуштају своје домове како би спасли властити живот и животе својих породица. Из тог разлога, сви наши напори усмерени су ка проналажењу најадекватнијих и најхуманијих начина за одговор на њихове потребе. Број малолетних лица без пратње, која се збрињавају у центрима је вишеструко повећан – број деце у првој половини 2015. године је премашио број укупно збринутих малолетника у претходних неколико година. Проблеми са којима се центри на дневној бази сусрећу везани су за најосновније потребе - недостатак хране, одеће и хигијенских средстава. Такође, недостатак преводиоца који би омогућили олакшану комуникацију у циљу остваривања права и заштите малолетних лица, представља фактор који у великој мери отежава ситуацију.
Питање је комплексно и само заједничким деловањем можемо постићи резултате и одговорити на изазове који су пред нама јер Србија је спремна да да свој максимум у решавању овог горућег проблема, али је неопходна даља подршка и укључивање све већег броја међународних актера истакао је на крају свог обраћања др Ненад Иванишевић.