Aa

Aa

Пројекат "Још увек возим"

Пројекат "Још увек возим"

Читај ми

БЕОГРАД - Број младих погинулих у саобраћајним несрећама се из године у годину смањује, а у односу на 2014. ове године број младих који су страдали у саобраћају је мањи за 16, изјавио је данас представник Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

"У 2001. години у саобраћајним незгодама погинуло је 290 младих, прошле године тај број је 133, а у 2015. години, без обзира што је број погинулих у Србији порастао, број младих погинулих је смањен за 16, у односу на прошлу годину", рекао је он на завршној конференцији пројекта "Још увек возим".

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић је рекао да је од 2010. до 2014. године у саобраћајним несрећама погинуло је 3.265 особа, а у односу на старост учесника највећи ризик од смртног страдања у саобраћају имају млади старости од 20 до 24 године.

Како је речено, у оквиру поменутог пројекта су за средњошколце широм Србије одржана едукативна предавања о вредности безбедне вожње са циљем смањања броја тешко повређених и погинулих младих у саобраћајним несрећама.

Координатор пројекта и један од предавача Славиша Савић је, говорећи о резултатима пројекта, рекао да је укупно седам лица оспособљено да буду самостални предавачи и они су у 14 градова Србије одржали предавања за укупно 4.530 ученика трећих и четвртих разреда средњих школа.

"На крају сваког нашег предавања ученици су попуњавали упитнике где су могли да поставе питање које нису желели да поставе јавно пред својим разредом", објаснио је Савић и прецизирао да је укупно било постављено 148 питања.

Како је нагласио, један од забрињавајућих резултата тог пројекта је то што се свега пет одсто младих везује на задњем, а око 60 одсто на предњем седишту у возилу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је истакао да ће следеће године на свим објектима који су у надлежности тог министрства бити постављене улазне рампе за особе са инвалидитетом.

Како је додао, под тим објектима мисли на ПИО фонд, Нацоналну службу за запосљавање, Центар за социјални рад, домове здравља као и домове за децу.

"Изгледа мало, али то су стотине објеката...то мора да буде и то ће свакако бити урађено", подвукао је Вулин.

Он је рекао да му је пројекат "Још увек возим" један од најдражих јер су у њему учествовали људи "који су имали храброст да признају сопствену грешку и да преузму одговорност за све лоше што им се десило у животу".

Пројекат "Још увек возим" спровели су Савез параплегичара и квадриплегичара Србије и Удружење параплегичара мацванског округа из Шапца, уз финасијску подршку министарстава рада, грађевинарства, града Шапца и Агенције за безбедност саобраћаја Србије.