Aa

Aa

Премијер Вучић: Свима иста права, али и једнаке шансе

Премијер Вучић: Свима иста права, али и једнаке шансе

Читај ми

БЕОГРАД - Међународни дан људских права обележен је данас у Дечјем културном центру, где је премијер Александар Вучић поручио да држава мора настојати да сваком детету и сваком човеку обезбеди иста права, али и једнаке шансе за успех и живот.

Премијер је, у обраћању малишанима, који су долазак премијера поздравили великом вриском и повицима "Ево га Вучић", подсетио на изјаву лидера Јужноафричке републике Нелсона Менделе да за слободу човека није довољно одбацити окове, већ живети на начин да се развија и поштује слобода других.

Без обзира на све економске успехе, држави и друштву неће бити боље уколико се не буде водило рачуна о будућности и поштовању људских права, рекао је Вучић.

"Није ми тешко да признам да се људских права сетимо само 10. децембра, а да осталих дана имамо "паметнија посла", приметио је он и додао:

"Не би смело да се догоди да имамо паметнија посла од тога, јер све што добро урадимо, а биће боље, неће бити боље, нити другачије ако не будемо водили рачуна о будућности, ако не будемо водили рачуна о спровођењу људских права".

Према његовим речима, у српском друштву су и права деце била непознаница, где се понашало искључиво у складу са традиционалним схватањима, која некада нису била добра.

Важно је да и деца знају да имају своја права, рекао је.

Дрзава, према његовим речима, мора да покуша сваком детету и човеку обезбеди иста права и једнаку шансу за успех и живот.

"То не значи само да сте исти у правима, већ и да, без обзира на то колико је ко богат, одакле долази, из ког дела Србије, да свако има исту шансу. Успех неће бити исти, јер он зависи од рада, марљивоси и труда и енергије коју улажете, али важно је да као држава и друштво будемо праведнији и да свима омогућимо исту шансу", рекао је Вучић.

Шалећи се како је и на говорници пред њима једнако намргођен као и на телевизији, Вучић је малишане замолио да не буду намргођена попут њега, да размишљају о будућности, али и да развијају одговорност и марљивост и да вредно уче у школи. "Играјте се, имате времена за то, али највише ћете у животу урадити ако вредно учите и радите. Ваше је право да одрастете и будете све што пожелите - лекари, инжењери, спортисти,сликари, па и астронаутио и да у томе што псоатнете будете најбољи ан целом свету", рекао је Вучић.

Скупу у Дечјем културно центру присуствују министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић. Пауновић је деци и гостима кратко рекла да је држава у овој години у потпуности била посвећена побошању људских права, а посебно права деце.

"Ипак, на једном делу наше територије постоје грађани и деца којој су љуска права само сан. Немојмо да заборавимо на наше грађане на Косову и Метохији, желимо и њима да посветимо овај дан и да се овим не бавимо само 10. децембра, већ целе године", рекла је Пауновић.

Дан људских права обележава се од 1950. године, у знак сећања на 11. децембар 1948, када је на Генералној скупштини УН усвојена Универзална декларација о људским правима.

Људска права у Србији се поштују

Србија је држава у којој се људска права поштују и у којој ниједно људско биће не остаје без законске заштите и пажње читавог друштва, без обзира да ли су грађани Србије или долазе из других земаља, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је, у изјави новинарима уочи обележавања Међународног дана људских права у Дечијем културном центру Београд, рекао да се брига о људским правима најбоље видела током мигрантске кризе када је Србија показала да се права тих људи поштују на много вишем нивоу него у много богатијим земљама, па чак и у земљама Европске уније.

Министар је додао да ће данашњи дан бити посвећен деци и подсетио да је Србија ове године, закључно са октобром, уплатила 25 милијарди и 686 милиона динара за различита права која се односе на децу, од новчане социјалне помоћи, дечијег и родитељског додатка...

"Србија сматра да је дечије основно право да буде у својој породици, зато све што радимо, радимо да завршимо посао ресоцијализације, али и да очувамко биолошку породицу, јер детету нигде не може да буде тако као што је то у биолошкој породици", рекао је Вулин.

Он је ипак истакао да на Дан људских права треба да се сетимо и оних којима су она, како је рекао, на најбруталнији начин ускраћена.

"Наши сународници на Косову и Метохији имају од људских права само сећања. Ми од великог света тражимо да се према Србима понаша онако како би се понашала према својим држављанима. Све што је добро за грађане ЕУ, добро је и за Србе на КиМ, све што желите својој деци у ЕУ, пожелите и деци Срба на КиМ, све што желите да се деси вама и вашој породици, учините да се то дешава Србима на КиМ", поручио је Вулин.

Министар је додао да је тешко говорити о стању људских права када је пре неколико дана у Гораждевцу пуцано на кућу у којој живи седмогодишња девојчица и која се налази неколико стотина метара од срушеног споменика који је подигнут деци убијеној док су се купала у Бистрици, а за чије убиство никада нико није одговарао.