Aa

Aa

Положај особа са инвалидитетом значајно поправљен

Положај особа са инвалидитетом значајно поправљен

Читај ми

БАЈИНА БАШТА - Положај особа са инвалидитетом значајно је поправљен у последње две године, а у институције социјалне заштите је у том периоду уложено 1,447 милијарди динара, што је незабележено од 2000, изјавио је данас у Бајиној Башти министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Министар је, приликом обиласка Удружења деце са сметњама у развоју у тој општини нагласио да његово Министарство подржава услуге у заједници и посебно води рачуна о особама са инвалидитетом.

“Помоћ је потребна, посебно у слабије развијеним срединама и управо зато Министарство је ове године по први пут покренуло велику количину трансферних средстава, новца из буџета, управо да би помогла слабије развијениим заједницама. Сви наш корисничи заслужују да имају подједнак квалитет услуга, да ли је то Бајина Башта или Београд”, рекао је министар.

Према његовим речима, та локална ламоуправа кроз трансферна средства добила је од Министарства више од два милиона динара, које ће искористити за услуге у заједници, а искористиће их за услугу помоћ у кући, геронтодомаћице.

“Ова услуга ради се заједно са Црвеним крстом. Министарство је и ове године одвојило 510 милиона динара за функционисање Црвеног крста. Без Министарства рада, функционисање Црвеног крста једноставно не би било могуће, народне кухињ е не би функционисале, не би било пакета хигијенских, свега онога што Црвени крст ради, али управо зато Министарство постоји и веома поштујемо напор и рад активиста Црвеног крста”, рекао је Вулин.

Нагласио је да је и ове године одвојена иста количина новца, али, како је рекао, и са истом количином новца успеће се у намери да се унапреде услуге, само другачијом расподелом.

“Политика овог министарства јесте да особе са инвалидитетом не доживљава као некакве особе са посебним потребама. Они имају потребе као ви или ја, желе да се друже, да раде, да имају породицу, да буду поштовани као део друштва и на нама је да то испунимо”, рекао је министар.

Додао је да особе са инвалидитетом имају исте потребе, исте жеље, наде, страхове, те да зато сви морају да се потруде да им помогну и да им квалитет живота у Бајиној Башти или у Београду буде потпуно исти.

“Не можете мерити друштво по томе како се понаша према својим најснажнијим и најбогатијим, већ како се понаша према својим најслабијим и најсиромашнијим”, рекао је Вулин.

Сарадница Црвеног крста, дефектолог Оливера Ђуровић рекла је да је 2004. покренут програм Црвеног крста “Помоћ младим особама са инвалидитетом”, као и да се у оквиру тог пројекта раде радионице са децом са сметњама у развоју два пута недељно, мануелне, педагошко-психолошке и едукативне.

“Много тога смо урадили кроз овај програм, отворено је одељење за децу са сметњама у развоју, развојна група у оквиру предшколске дечје установе “Невен”. Надамо се да ћемо услугу дневног боравка, коју је подржала и ЕУ, оформити и да ћемо моћи да се поносимо и том услугом коју ћемо развити на локалном нивоу. Врло смо поносни на ову децу и на све што радимо овде”, истакла је Ђуровић.

У Удружењу деце са сметњама у развоју и њихових родитеља у Бајиној Башти спроводи се и пројекат “Ја имам сан”, чија је сврха подршка социјалној инклузији рањивих група на територији те општине, а Министарство за рад подржало је и пројекат “Мој кутак” тог удружења са 356.000 динара, а та средства намењена су набавци фрижидера, штедњака, лаптопа, интерактивне табле и пројектора.