Aa

Aa

Подршка локалним самоуправама у запошљавању теже запошљивих незапослених лица

Подршка локалним самоуправама у запошљавању теже запошљивих незапослених лица

Подршка локалним самоуправама у запошљавању теже запошљивих незапослених лица

Читај ми

„Кроз подржане пројекте укључиће се 400 незапослених у различите мере као што су обуке за потребе тржишта рада, обуке на радном месту код послодавца и др, док ће након тога најмање 80 незапослених лица бити економски оснажено, запослено или самозапослено“, истакако је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић приликом доделе уговора јединицама локалних самоуправа за пилот спровођење иновативних решења у области локалне политике запошљавања.

 

Министар је подсетио да су током 2022. године настављена позитивна кретања на тржишту рада, те да је стопа незапослености у трећем кварталу 2022. години износила 8,9% за становништво узраста 15 и више година, док је стопа запослености 50,8%. Он је рекао да су наведени подаци доказ да је Србија земља која се мења и да је до пре само десет година у Србији свака четврта особа била незапослена. „Ово су подаци који охрабрују, али нас истовремено и обавезују да у наредној години додатно интензивирамо активности и пружимо шансу што већем броју незапослених лица да стекну прво радно искуство, нова знања, да се запосле или самозапосле“, указао је Селаковић.

 

Селаковић је навео да реализација пројекта „Подршка Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у пилотирању иновативних решења за запошљавањеˮ, који финансира ГИЗ Програм „Миграције за развој IIIˮ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, управо јесте корак даље у стварању квалитетнијег тржишта рада.

 

Он се се захвалио ГИЗ-у на њиховој дугодишњој подршци коју несебично дају институцијама Р. Србије, као и Влади Савезне Р. Немачке која је Србију препознала као свог партнера, те истакао да је ово први ГИЗ-ов пројекат са овим министарством, који подрзумева директна бесповратна средства.

 

„Циљ нам је да се јединице локалних самоуправа додатно подрже за спровођење иновативних решења која треба да одговоре на препознате изазове на локалном тржишту рада, на потребе теже запошљивих незапослених лица и друштвено осетљивих група, ради подстицања запошљавања и побољшања њиховог социо-економског положаја“, указао је министар Селаковић.

 

Министар је рекао да пројекти изабраних локалних самоуправа посебну пажњу посвећују економском оснаживању жена, као и теже запошљивих лица, као што су старији од 50 година и припадници ромске националне мањине. Он је додао да ће поједини подржани пројекти биће од важности за промоцију и даљи развој социјалног предузетништва, као посебног вида социјалне економије.

 

Директорка Канцеларије ГИЗ у Србији, Данијела Функе, изјавила је да пројекат „Подршка Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у развоју иновативних решења за запошљавање на локалном нивоу" садржи све важне елементе и за Србију и за ГИЗ, на првом месту иновације и помоћ рањивим, тешко запошљивим групама, онима којима је из различитих разлога потребна помоћ и подршка – на пример, повратницима из иностранства, припадницима мањинских група, којима недостају вештине и образовање.

 

„Србија је већ направила напредак у области запошљавања, а овај пројекат се фокусира на најугроженије, којима је потребна додатна подршка како би могли да ступе на тржиште рада“, истакла је Функе. Она је рекла да је један од важних елемената и социјално предузетништво. Додала је да је ГИЗ заједно са Министарством радио на изради и доношењу Закона о социјалном предузетништву кроз који ће, као и кроз покренуте пројекте, бити понуђена могућност подршке при запошљавању. 

 

Директорка је указала да пројекат унапређује сарадњу између ГИЗ-а и Министарства, као и Владе Србије и Савезне владе Немачке.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписало је 3. октобра 2022. године Јавни позив за јединице локалних самоуправа за доделу бесповратних средстава за пилот спровођење иновативних решења у области локалне политике запошљавања. Предлоге Пројеката поднело је 20 јединица локалних самоуправа. Дана 23. новембра 2022. године, донета је Одлука о одобравању средстава којом је обухваћено  8 јединица локалних самоуправа и то: Град Крагујевац, Општина Књажевац, Град Пирот, Град Нови Пазар, Град Врање, Општина Бач, Општина Врњачка Бања и Општина Ћићевац. 

 

Укупна вредност бесповратних средстава за јединице локалних самоуправа износи 387.993 евра. Додатна средства за реализацију пројеката (минимум 20% одобрених средстава) су око 101.188 евра, која су обезбеђена од стране локалних самоуправа у оквиру сопствених буџета. Реализација одобрених пројеката започела је 8. децембра 2022. године, а завршава се 30. јуна 2023. године.