Aa

Aa

Почела имплементација два нова пројекта у области запошљавања које финансира Европска унија

Почела имплементација два нова пројекта у области запошљавања које финансира  Европска унија

Почела имплементација два нова пројекта у области запошљавања које финансира Европска унија

Читај ми

Главни носиоци пројеката Директни грант  „Имплементација иновативних мера активног запошљавања и приступа за повећање интеграције дуготрајно незапослених, младих, жена, особа са инвалидитетом и теже запошљивих група на тржишту рада“ и „Техничка помоћ за спровођење, праћење и процену политике запошљавања на националном и локалном нивоу и за јачање капацитета за учешће у Европском социјалном фонду“ су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална служба за запошљавање. Тема и општи циљ оба пројекта веома су актуелни, будући да су директно усмерени на унапређење запошљавања и запошљивости радне снаге у Србији, са фокусом на младе, особе са инвалидитетом (ОСИ), дугорочно незапослене и жене.

 

За реализацију ових пројеката до 2026. године, издвојена су укупна средства од 5,5 милиона евра, од чега су директна средства Европске уније четири милиона евра. Највећи део средстава, биће усмерен у програм "Гаранција за младе", како би се кроз примену активних мера запошљавања и потребних структурних реформи обезбедило боље запошљавање младих до 30 година старости.

 

Пројекти су потписани у оквиру првог дела националног програма „ИПА 2020“.

 

Конференцију је отворила Драгица Ивановић, шефица Одсека за активну политику запошљавања у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Она је посебно истакла категорију дугорочно незапослених особа, рекавши да код њих долази до застаревања вештина, а посебно до губитка мотивације.

 

„Кроз имплементацију активних мера предвиђених овим пројектом сматрамо да би ситуација требало да буде знатно боља. У раду са незапосленима из ове категорије све чешћи изазов је недостатак мотивације и улагање додатних напора за стицање потребних вештина. Овој категорији је потребна дуготрајнија интензивна подршка“, нагласила је шефица Одсека за активну политику запошљавања.

 

Мартин Клауке из Делегације Европске уније у Србији је рекао да се пројекат Гаранција за младе у ЕУ спроводи већ 10 година и да је дао значајне резултате, оценивши да ће запажене резултате остварити и у Србији.

 

„У Србији је такође запажен значајан прогрес, али и даље има доста младих људи који су незапослени. Ови програми ће помоћи да НСЗ настави добар посао који ради, али и примени неке нове ствари, с обзиром на то да је запошљавење младих изузетно значајно за економски развој сваке земље“, поручио је Клауке.

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић појаснио је да је  „Гаранција за младе“ пилот пројекат који ће се у почетку спроводити у три филијале – Крушевац, Ниш и Сремска Митровица. План је да се до 2026. године укључи око 8,5 хиљада незапослених лица, од чега 4,5 хиљаде у програм „Гаранција за младе“. Он је навео да је у Србији присутан тренд смањења незапослености младих.

 

Пројекат и активности испред Грант уговора представила је Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању из Националне службе за запошљавање, док је Луба Павловова, вођа пројектног тима, представила пројекат Техничке помоћи.