Aa

Aa

ПКС добила овлашћење за издавање деташмана за рад у Немачкој

ПКС добила овлашћење за издавање деташмана за рад у Немачкој

Читај ми

БЕОГРАД - Привредна комора Србије ће од 1. октобра почети да издаје деташмане за рад у Немачкој домаћим компанијама које имају потписане уговоре са парнерима у тој земљи.

Деташмане је до сада издавало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а практично данас је то јавно овлашћење пренело на ПКС.

Нову услугу ПКС по освнову јавног овлашћења на конференцији за новинаре представили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и председник ПКС Марко Чадеж.

Како су рекли, квота за ову деташманску годину је предвиђена за око 2.770 наших радника, а сада их је у Немачкој агажовано око 2.000.

Циљ је, како су навели да се добију и веће квоте и што већи број радника ангажује.

Вулин је рекао да министарство препознаје ПКС као свог партнера будући да комора практично, како је навео, окупља све пословдавце у Србији.

"Држава и ПКС имају простора за рад и сарадња је врло добра", рекао је Вулин.

Како је навео, Министарство рада може да изда одговарајућа потребна документа, али не може да помогне да неко нађе посао, представи негде другде оно што се производи…

Вулин је додао да ПКС ипак у томе може да помогне.

Он је навео да је у Немачкој највише анагжовано наших радника из области грађевинске индустрије, те да се нада да ће се квота за ангажман радника у наредном периоду повећати.

Вулин је подсетио да је донет Закон о упућивању радника на привремени рад у иностранство и да је прошле године око 1140 радника отишло на привремени рад у иностранство.

Ове године до краја маја 160 послодаваца пријавило је више од 4.000 радника да раде у иностранству.

"То показује да су послодавци препозонали да је закон добар, да пружа заштиту и да треба да учествују у његовој реализацији", рекао је Вулин.

Чадеж је рекао да је важно то што је Министарство за рад одредило ПКС као институцију која ће од следеће деташманске године издавати решења компанијама које већ имају уговорене послове у Немачкој.

"ПКС настоји да предузећима пружи што бољи сервис како би се што више људи укључило у спровођење ових аката и преношење организационих послова и како би растеретили министарство", рекао је Чадеж наводећи да ПКС већ неколико месеци пружа услугу издавања деташманских виза за раднике.

Он је навео да је у ПКС организовала радну групу за преузимање овог посла.

Чадеж је подсетио да ПКС нуди привреди пакет услуга које се односе на информисање о свему што је везано за слање радника, праћење промене прописа у Немачкој, заједничког наступа наших компанија у Немачкој, како би се квоте максимално искористиле.

"Поред грађевинских радика, желимо да повећамо и број радника који се баве неким другим ангажманом, то нам је у интересу", поручио је Чадеж.

Он је прецизирао да се деташмани не издају појединачно радницима већ компанијама које имају уговорене послове са другим предузећем из Немачке.

Наше компаније су веома цењене у Немачкој, рекао је Чадеж и додао да је циљ да се испуни предвиђена квота, одобре још веће квоте и тако обезбеди још посла за грађевинску оперативу.

Овогодишња квота је 2.770 радника и она се дефинише сваке деташманске године, која почиње од октобра.

Сада је искоришћено 80 одсто те квоте и у Немачкој је ангажовано наших 2.000 радника.

Директор компаније Енел електро Енес Џанковић, која је дугогодишњи корисник деташмана, рекао је да пренос овлашћења за њихово издавање ПКС поједностављује процедуре јер ће на једном месту моћи да се обаве сви послови који су се раније обављали на више места.

Та компанија запошљава око 300 радника и има договорене послове у Немачкој.

Са Немачком је још 1989. Југославија потписала Споразум о упућивању радника запослених у домаћим фирмама на привремени рад на основу уговора о извођењу радова, а тај уговор који омогућава да српски послодавци на поједностављени начин упућују запослене у рад у Немачку обновљен је 2001.године.