Aa

Aa

Одржан дијалог и размена искустава у области радних миграција између Србије, Грузије и Немачке

Одржан дијалог и размена искустава у области радних миграција између Србије, Грузије и Немачке

Одржан дијалог и размена искустава у области радних миграција између Србије, Грузије и Немачке

Читај ми

На одржаном дводневном дијалогу и размени искустава у области радних миграција између Србије, Грузије и Немачке у области регуларних радних миграција, који је одржан 6. и 7. септембрa 2021. године у београдском хотелу „Енвој“, учешће су узеле делегације Републике Србије, Савесне Републике Немачке и Грузије.

 

У српској делегацији били су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне служба за запошљавање, Републичког завода за статистику, Миграционог сервисног центра и Kомесаријата за избеглице и миграције. Грузијску делегацију предводили су представници Министарства за интерно расељена лица са окупираних територија, рад, здравство и социјална питања Грузије, Националне агенција за запошљавање и Државне агенције за подршку запошљавању. Испред немачке делегације присуствовали су Министарство за економску сарадњу и развој, Савезно министарство унутрашњих послова, грађевинарства и заједнице, Савезна агенција за запошљавање, Централна агенција за спољне и стручне послове, као и Немачки економски институт. 

 

Сусрет је организован у оквиру Програма „Миграције и дијаспора“ (ПМД), који у Србији, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи ГИЗ, у сарадњи са националним партнерима – Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националном службом за запошљавање и Kомесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије. У оквиру овог програма, ГИЗ пружа саветовање надлежним државним институцијама Србије у области миграционе политике и области управљања миграцијама, на теме од развојног значаја као што су регуларне миграције, дијаспора, повратак и реинтеграција, као и унапређење процеса управљања подацима и анализе података.

 

Уводну сесију дводневне радионице је отварила в.д. помоћника министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Сандра Грујичић и Стехание Сцхарф из Министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке.

 

На дводневном дијалогу су размотрена питања стања и контекста миграција у три државе, оквира политике радних миграција, као и управљања подацима и праћењу миграција.

 

Проф. др Сандра Грујичић је отварајући састанак истакла да је тема радних миграција од великог значаја за управљање и решавање изазова из области економских миграција у Србији, као и да је веома важно да постоји сарадња и координација активности између свих релевантних актера у овој области, као и прилика за међусобно учење и представљање примера добре праксе и решења и механизама који функционишу.

 

Нагласила је да су економске миграције карактеристика не само високообразованог кадра, већ обухватају и лица са нижим нивоима образовања или знањима и вештинама. Осврнувши се на Стратегију о економским миграцијама 2021-2027, која је усвојена крајем јануара 2020. године, истакла је да је основни циљ стратешких докумената у области економских миграција успоравање одласка наших грађана у иностранство, али и подстицање повратка стручњака из дијаспоре у Републику Србију. 

 

Циљ је и стварање пословног и привредног амбијента за долазак страних стручњака, као и предлагање нових решења у смислу унапређења прописа из области економских миграција.