Aa

Aa

Од понедељка могућ пријем нових корисника у свим установама социјалне заштите за смештај корисника

Од понедељка могућ пријем нових корисника у свим установама социјалне заштите за смештај корисника

Од понедељка могућ пријем нових корисника у свим установама социјалне заштите за смештај корисника

Читај ми

Како би сагледао садашње услове и ефекте спроведених мера током епидемије, а након проглашења престанка ванредног стања у Републици Србији, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обишао је Центар за социјални рад са домским одељењем у Крупњу, Геронтолошки центар у Шапцу и Руми и поделио им заштитну опрему у циљу још боље заштите од вируса COVID-19.

 

Такође, Ђорђевић је заштитну опрему поделио и Установи за децу и младе „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи и Установи за децу и младе при Центру за социјални рад у Шапцу.

 

Према његовим речима, у овим установама није било заражених и све мере су спроведене у складу са инструкцијама Владе Србије и ресорног министарства.

 

„У току ванредног стања Министарство је било у контакту са свим директорима установа социјалне заштите за смештај корисника преко Вибера и других видова комуникације. Желели смо да све установе знају да имају пуну подршку Министарства и да могу да нам се обрате у сваком моменту, уколико дође до било каквих евентуалних проблема, како бисмо им, у оквиру својих могућности, пружили адекватну помоћ и савет“, истакао је Ђорђевић и додао да је желео свакако да након ванредног стања и лично поразговара са директорима и запосленима.

 

Када су у питању мере које је прописала Влада Србије, а тичу се наших најстаријих који  живе у домовима за старе, министар је истакао да оне још увек морају да се поштују, као и у време ванредног стања. 

 

„Оно што је новина јесте да ћемо од понедељка омогућити пријем нових корисника у свим установама социјална заштите за смештај, за децу и старе, јер се у претходна два месеца појавила потреба за смештај нових корисника. Пријем ће се извршити у сарадњи са епидемиолозима и у складу са прописаном инструкцијом, како би се омогућила потпуна заштита садашњих и нових корисника“, навео је министар.

 

Ђорђевић је истакао да је Министарство, у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања у претходне три године успешно реконструисало велики број установа социјалне заштите за смештај корисника. Како каже, планови који су раније договорени, а то је да се сваке године у потпуности реконструише од 5 до 10 објеката ће се наставити и у наредном периоду, јер је циљ Министарства да сви корисници имају најбоље услове за живот.

 

Он је навео и да се изградња нових објеката не односи само на установе, већ и на центре за социјални рад. 

 

„У сарадњи са УНОПС-ом, односно заједничким пројектом који смо покренули у јануару, у сваком месту у Србији, где већ постоје центри за социјални рад, биће изграђени потпуно нови и то према потребама запослених и корисника, како би пружао све услуге на највећем могућем нивоу“, навео је министар.