Aa

Aa

Обезбеђено 16 милијарди динара за социјални програм

Обезбеђено 16 милијарди динара за социјални програм

Читај ми

КРАГУЈЕВАЦ - Ни један радник из 530 предузећа у реструктуирању, као и из фирми у којима су приватизачије поништене неће остати без социјалног програма, јер је влада за ту намену обезбедила 16 милијарди динара, изјавио је данас министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин.

Поред тога, додао је министар, за реализацију социјалног програма обезбеђено је и 500 милиона динара из фонда солидарности.

"Обезбедили смо новац за све, а ако неко остане без социјалног програма, остаје само зато што се директор предузећа није обратио надлежном министарству и ни из једног другог разлога", рекао јеВулин новинарима у Крагујевцу где је данас посетио геронтолошки центар реновиран средствима ресорног министарства.

Министар Вулин је радницима и синдикатима поручио да не дозволе да неко из "личних интересас или зато што је неко лењ или неспособан радници остану без социјалног програма".

Наследили смо 530 предузећа из претходних влада, која су успела да направе пет милијардии евра дуга, чији запослени често немају повезан радни стаж и дугују им се плате, а дугује се и добављачима и држави, подсетио је министар Вулин.

Наглашавајуци да је "сигуран да су направљене ненамерне грешке и да се шири страх међу људима, да радници неће добити отпремнине".

"Раднике и синдикате молим, да изврше притисак на своје руководство, да нам се што пре обрате са захтевом за социјални програм и са конкретним плановима за његову реализацију", рекао јеВулин и подсетио да је министарство неколико пута писмено подсетило предузећа на рокове, на време и на важност социјалног програма.

Када је реч о повезивању стажа министар Вулин је истакао да од данас заседа одговарајуца радна група, која ће изаци са предлогом како повезати радни стаж, ко има на то право и колико пара треба.

"Ова Влада брине и ми смо на себе преузели обавезу за предузећа у којима је приватизација раскинута", рекао је министар. Он је додао да је пре актуелне владе радницима одговарано да су имали несрећу да буду у фирмама у којима је лоша приватизација, да се обрате газди, а то што је додао је, газда побегао и упропастио предузеће, то никог није занимало.

"Ми смо и те раднике прихватили и обезбедили социјални програм, а борићемо се и за њихово повезивање стажа, јер је ова влада социјално одговорна", поручио је министар Вулин.

Домови за старе морају имати једнаке услове

Квалитет услуга у геронтолошким центрима у Србији мора бити свуда једнак, због чега ће Влада наставити са улагањима у њихов развој, изјавио је Вулин.

Вулин је отворио клуб за рехабилитацију и истакао да је ресорно министарство реновирање тог центра помоглоса близу 8 милиона динара.

Наглашавајући да је и Геронтолошки центар из сопствених средстава улагао у развој квалитета услуга, Вулин је рекао да ће тај центар са још врло мало улагања добити лиценцу.

"Све институције, не само геронтолошки центри, треба да добију одговарајуће лиценце до краја године, а да би то било могуће, морамо много да уложимо ", рекао јеВулин и нагласио да је политика ресорног министарства да квалитет услуга буде приближно једнак свуда и да нема разлике између већих и мањих центара".

Директорка Геронтолошког центра Весна Ранђеловић је рекла, да је клуб за рехабилитацију отворен улагањима сопствених средстава у износу од 1,4 милиона динара, а уз помоћ ресорног министарства реновирани су кухиња, спаваоница и вешерај.

"Планирамо да радимо на дугорочном боравку корисника, односно на палијативном збрињавању ", рекла је Ранђеловић и додала да је "највећа потражња за смешттај корисника који се најкраће задржавају".

Објашњавајуци да они задржавају од 2 до 7 месеци Ранђеловић је рекла, да је за њих потребна максимална нега и да је то будућност геронтолошких центара.

Геронтолошки центар у Крагујевцу је најстарији објекат те врсте у централној Србији, капацитета 330 места, а у којима тренутно борави 309 корисника.