Aa

Aa

Oбележена 78. годишњицa од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

https://www.minrzs.gov.rs/sr/foto-i-video/foto-galerije/obelezena-78-godisnjica-od-oslobodjenja-logora-mauthauzen-u-republici-austriji

Oбележена 78. годишњицa од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, предводио је државну церемонију обележавања 78. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији. Централна комеморативна свечаност одржана је код спомен-плоче Србима умрлим у логорима Маутхаузена и  споменика Југословенима палим у Другом светском рату.

 

У оквиру комплекса некадашњег логора смрти, код централног споменика на Апел плацу одржана је међународна комеморативна свечаност која је почела читањем „Маутхаузен заклетве“ на више језика. Представници више од педесет делегација из целог света положили су венце и одали почаст.

 

 

Венци су положени и одата je почаст и на савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рајфенрдорф у близини Маутхаузена, где је сахрањено између 7-8.000 српских војника, официра и цивила., који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије, и кроз који ће до 1918. године проћи око 40.000 Срба, Руса, Италијана и других народа. У оквиру гробља налази се и спомен капела.

 

Церемонијама су присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу Вера Вукићевић, конзул Дејан Удовичић, питомци Војне академије из Београда, представници и студенти Криминалистичко- полицијског универзитета, те представници Удружења логораша Маутхаузен и других борачких и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и српске дијаспоре који живе у Аустрији.

 

Историјат

Логор смрти у Маутхаузену представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата.

Дана 8. августа 1938, само неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, затвореници из логора у Дахауу,  концентрационог логора у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца.

 

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195. 000 особа, мушкараца и жена, били су заточени у тим логорима који су представљали места ужасног страдања људи, њиховог мучења и ликвидације. .

 

Концентрациони логор у Маутхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије. Суђења за почињене злочине у Маутхаузену одиграла су се почетком 1946. године. 1947. године, совјетске војне власти званично су предале локалитет некадашњег концентрационог логора у Маутхаузену Републици Аустрији. 1949. године установљен је Државни музеј у Маутхаузену и исте године отпочето је са подизањем националних меморијала.

 

Поред логора смрти који се налазио у самом месту Маутхаузен, логори су постојали и у бројним другим насељеним местима попут Гусена, Ебензеа, Мелка и других. Након окончања Другог светског рата, сва стратишта у оквиру система концентрационог логора у Маутхаузену проглашена су званичним меморијалима. Тако је 3. маја 1970. године аустријски савезни канцелар Бруно Крајски свечано отворио средишњу музејску поставку посвећену трагичним догађајима и жртвама концентрационог логора у Матхаузену.