Aa

Aa

ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦA ОД ОСЛОБОЂЕЊА ЛОГОРА МАУТХАУЗЕН У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ

ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦA ОД ОСЛОБОЂЕЊА ЛОГОРА МАУТХАУЗЕН У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ

ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦA ОД ОСЛОБОЂЕЊА ЛОГОРА МАУТХАУЗЕН У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ

Читај ми

Делегација Амбасаде Републике Србије учествовала је 16. маја 2021. године на међународном комеморативном скупу поводом годишњице ослобађања логора „Маутхаузен“ 

 

Организатор комеморативног скупа, Аустријски комитет за Маутхаузен је, због важећих епидемиолошких мера, скуп уприличио у форми заједничке шетње кроз некадашњи комплекс, а венци 80 делегација су, од стране организатора, положени код централног споменика на Апел плацу. 

 

Делегација Амбасаде Републике Србије положила је венац и одала почаст и на споменик српским жртвама у оквиру логора, а потом и на савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рајфенрдорфу у близини Маутхаузена где је сахрањено 7.600 Срба.

 

Централна тема овогодишњег комеморативног скупа била је „Уништене различитости“ и као део виртуелне церемоније постављена је на веб-сајту Маутхаузен комитета. 

 

Логор смрти у Матхаузену представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата.

Дана 8. августа 1938, само неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, затвореници из логора у Дахауу,  концентрационог логора у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца. 

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195. 000 особа, мушкараца и жена, били су заточени у тим логорима који су представљали места ужасног страдања људи, њиховог мучења и ликвидације. .

Концентрациони логор у Матхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије. Суђења за почињене злочине у Матхаузену одиграла су се почетком 1946. године. 1947. године, совјетске војне власти званично су предале локалитет некадашњег концентрационог логора у Матхаузену Републици Аустрији. 1949. године установљен је Државни музеј у Матхаузену и исте године отпочето је са подизањем националних меморијала.

Поред логора смрти који се налазио у самом месту Матхаузен, логори су постојали и у бројним другим насељеним местима попут Гусена, Ебензеа, Мелка и других. Након окончања Другог светског рата, сва стратишта у оквиру система концентрационог логора у Матхаузену проглашена су званичним меморијалима. Тако је 3. маја 1970. године аустријски савезни канцелар Бруно Крајски свечано отворио средишњу музејску поставку посвећену трагичним догађајима и жртвама концентрационог логора у Матхаузену.