Aa

Aa

Обележена 72. годишњица од пробоја Сремског фронта

Обележена 72. годишњица од пробоја Сремског фронта

Читај ми

Шид, Адашевци – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић предводио је државну церемонију обележавања 72. годишњице од пробоја Сремског фронта, 12. априла 2017. године у 11.00 часова, у оквиру Спомен-комплекса Сремски фронт у Адашевцима код Шида. После церемоније полагања венаца и одавања државних и војних почасти одржан је пригодан уметнички програм у знак сећања на све који су дали своје животе на Сремском фронту. На крају државне церемоније уследила су обраћања представника Општине Шид, заменика председника Републичког одбора СУБНОРа Србије и државног секретара.


Државни секретар Драган Поповић је у свом обраћању истакао:
Опасна је и љута сремска земља, опасна је Шумадија. Опасна је и љута Топлица,Тимочка Крајина и Мачва. Опасна је и љута земља Косова и Метохије. Опасна је Србија. Опасна је Србија увек када неко жели да јој отме слободу. Опасна је Србија увек када ту слободу брани. А Србија је увек знала да одбрани своју слободу колики год јој велики и моћни непријатељ претио. Јер српски сељак не зна да живи без слободе која је његов највећи идеал. Хвала борцима Сремског фронта који су херојском борбом ослободили ове просторе од фашизма, против којег се и данас боримо. Боримо се и на овакав начин, сећајући се оних који су у борби против фашизма гинули како зло које је фашизам чинио никад не буде заборављено.
Церемонији су поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали преживели учеснице ове велике битке , дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници АП Војводине, Општине Шид као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада ``Италија``.
У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.
На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.
Важно је нагласити да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.