Aa

Aa

Обележен Дан сећања на жртве усташког злочина

Обележен Дан сећања на жртве усташког злочина

Читај ми

ДОЊА ГРАДИНА - Полагањем венаца на гробном пољу "Тополе" у Доњој Градини обележен је Дан сећања на жртаве усташког злочина у јасеновачким логорима.

Венце је положила 21 делегација - председници Србије и Републике Српске, Томислав Николић и Милорад Додик, затим представници две владе, преживели логораши, борачка удружења, као и амбасадори, међу којима и представници Израела и Немачке.

Доња Градина била је део усташког концентрационог логора Јасеновац, а на основу првих есхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио и центар Симон Визентал, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Републици Хрватској, наводе се као жртве само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 деце.

Након полагања венаца жртвама усташких злочина парастос је служен на гробном пољу Храстови, а парастос је служен на српском, јеврејском и ромском језику, јер су осим Срба у великом броју у Јасеновцу страдали и Јевреји и Роми.

Обележавању дана сећања присуствала је и премијерка РС Жељка Цвијановић, као и министар Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Присуствовали су и министри у Влади РС и делегација Парламента РС, као и председник Јеврејске општине Бањалука Арие Ливне, градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас са делегацијом из Израела и директор Јеврејског културног центра "Арие Ливне" Ђорде Микеш.

 

Усташтво се поново враћа

Усташтво се поново враћа, упозорио је данас министар за рад запошљавање. борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је рекао да уколико покушамо да заборавимо на "страшни геноцид" у концентрационом логору Јасеновац, он ће се поновити.

"Морамо се сећати, морамо говорити и морамо упозоравати друштво да се усташтво поново враћа. Морамо упозоравати читав свет да се црне униформе поново појављују, да су некажњене и да се зло јасеновачког геноцида поново буди", поручио је Вулин.

Јасеновац се, како је истакао, није догодио само Србима, Јеврејима и Ромима, већ читавој планети и сваком људском бићу.

"Не будемо ли казнили саму идеју о преиспитивању Јасеновца и не будемо ли казнили идеју о повампирењу усташтва, ризикујемо као човечанство и као планета, да нам се Јасеновци понављају, да нам се Јасеновци дешавају", упозорио је Вулин.

Он је истакао да се ратови деведесетих година прошлог века не могу се разумети без познавања Јасеновца.

"Будемо ли сада покушали да Јасеновац и тај страшни геноцид заборавимо и умањимо, можемо бити сигурни да ће се јавити људи који ће желети да га понове", поручио је Вулин.

Република Српска приоритет српске владе

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је Република Српска (РС) један од најважнијих спољнополитичких приоритета владе Александра Вучића.

"За нас је стабилна РС приоритет. Као што желимо да Србија буде стабилна и чврста, и као таква гарант очувања РС, тако очекујемо и од РС да остане чрвста, доследна и да буде гранат очувања српског живота на простору БиХ", рекао је Вулин у Доњој Градини, где је присуствовао церемонији обележавања Дана сећања на жртве геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

Он је истакао да је за Владу Србије од "највеће националне важности" да РС буде стабилна, мирна и јединствена, да води рачуна о себи и допусти да јој Србија помогне.

"Влада Србије ће увек учинити све у политичком и економском смислу да помогне РС. Ми смо спремни да учествујемо у свему што ће ојачати РС, али тражимо од РС да буде јединствена и сложна, као и да никада и ни на који начин не дозволи да се оно што је у Дејтону договорено мења без ње и да никада и ни на који начин не дозволи да било ко о њој одлучује без ње", поручио је Вулин.