Aa

Aa

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима

Читај ми

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, којој је присуствовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Државној церемонији присуствовали су и други министри у Влади Републике Србије, представници Народне скупштине, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, Општине Вождовац, дипломатски и војно-дипломатски представници више од четрдесет држава, представници Националног савета Ромске националне мањине, представници Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије, велики број ратних ветерана, некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата, потомци страдалих, представници бројних установа културе, науке, образовања и уметности, као и грађани Београда и других места у Србији.

 

Брнабић је том приликом поручила да Србија треба да буде поносна на своју историју и претке, одбацујући сваки покушај ревидирање историје. 

“Бранећи независност, слободу и интересе Србије, следимо примере предака и исписујемо још једно поглавље у слободарској историји наше земље”, рекла је премијерка.

 

Навела је да се отвара ново поглавље у коме је Србија цланица уније европских дрзава, за коју казе да је највећи и најуспешнији мировни пројекат у историји човечанства, без обзира на све изазове са којима се суочава. Kако је рекла, Србија је земља са пријатељима и партнерима и на истоку и на западу.

 

"Србија је земља победник у областима у којима је кроз историју ретко побеђивала - у економији, броју инвестицја, стопи незапослености, технологији, иновацијама, огромној вери у себе, своје људе и своју будућност", рекла је Брнабић.

Након церемоније полагања венаца, скупу се обратио и председник Удружења „Јасеновац“ који је преживео усташки логор Милинко Чекић.

 

Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.

 

Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

 

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом 20. годишњице уласка партизанских снага у Београд.