Aa

Aa

Обележавање Боја на Љубићу: Србину не тражи слободу

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Обележавање Боја на Љубићу: Србину не тражи слободу

Читај ми

ЧАЧАК - Церемонијом у Чачку, у присуству државих представника, данас је полагањем венаца и културно уметничким програмом обележена 200. годишњица најзначајније битке у Другом српском устанку - Боја на Љубићу, а са скупа је поручено да је српски народ спреман да пружи и да све, осим слободе.

"Што је гост из веће даљине, то желе да му буду ближе, што је непознатији то желе да му се учине познатим и увек му дају најбоље парче хлеба и место. Срби су добар народ јер хоће да дају, узеће од свог детета да пруже оном другом, само му не тражи слободу", поручио је Вулин.

Према његовим речима, буде ли неко затражио Србима слободу, трпељиви, вредни и марљиви српски сељак постаје непобедив ратник.

"Тражи од Србина шта хоћеш и добићеш и оно што не тражиш, само му немој тражити слободу, јер ћеш упознати човека којег треба да се плашиш", казао је министар.

Србин, како је рекао, када није слободан, он сања и машта о слободи и Срби никада нису бирали своје ратове, завојеваче, већ само да буду слободни.

"Како пре два века, тако и данас. Знали су Срби да се слобода не добија, не даје, већ да се чува и брани", поручио је Вулин истичући да за слободу вреди умрети, као што за њу вреди и живети.

Он каже да српски народ никада није изабрао зло и ратове, већ само да живи, траје и победи.

"Нема зла које Србију није заобишло и које она није победила", закључио је Вулин.

У име владе и Војске Србије венац су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

"Бој на Љубићу је најзначајнија битка у Другом српском устанку. На овој светој земљи били су утврђени српски шанчеви и овде су погинули многи наши јунаци заједно са својим заповедником Танаском Рајићем. Живот јесу изгубили, али у насим сећанима нису умрли", поручио је генерал Диковић.

Он је истакао да је Рајић живео, борио се и умро за слободу свог народа, док је министрар Вулин навео да су Срби добар, вредан и поносан народ који жели своју земљу да отвори свету и покажу је свакоме ко дође и зато госта цене више од свега.

Министар рада Републике Српске Миленко Савановић је честитао јубилеј наводећи да је у то време слобода била мисаона именица.

Поручио је да треба учити на делима славних предака.

"Желимо да влада мир и љубав, и надам се да ћемо и даље сарађивати и поштовати се", казао је Савановић.

Поред њих, венце су положзили и представници града Чачка, Моравичкох округа, МЗ Љубић, МЗ Страгари, Дипломатског кора као и бројних удружења грађана.

Битка на Љубићу се одиграла 6. јуна 1815. године. Том приликом, чувајући топове, погинуо је Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије. Турци су опколили његов положај и успели да га савладају.

У бици је, међутим, погинуо и турски заповедник Имшир паша, а Срби су извојевали победу на Љубићу.

Обележавање двестоте годишњице Боја на Љубићу организовао је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије.

Церемонија је отпочела парастосом посвећеним палим борцима, након чега су венце на споменик Танаску Рајићу положили изасланици председника републике Милорад Симић и председнице Народне Скупштине, Верољуб Арсић.