Aa

Aa

Незапосленост 15,2 одсто, циљ европски ниво од 11 одсто

Незапосленост 15,2 одсто, циљ европски ниво од 11 одсто

Читај ми

НИШ - Незапосленост у последњем кварталу 2016. сведена је на 15,2 одсто, што је за владу Србије још много и циљ је да достигнемо европски ниво од око 11 одсто, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Незапосленост у Србији 2012. била је на нивоу 23,9 одсто, разлика се сада и те како види. Ове године, од 1. јануара до 31. октобра, са евиденције НСЗ, а поредећи са евиденцијом пријаве обавезног социјалног осигурања, запослено је 222.145 људи, што је, у односу на прошлу годину, повећање од 6,7 одсто", рекао је Вулин, отварајући Специјализовани сајам запошљавања и професионалне оријентације у Нишу.

Он каже да ће НСЗ ове године активним мерама запошљавања увести 141.714 особа, те да ће велики број од њих наћи посао и своје место на тржишту рада.

"Влада Републике Србије и за следећу годину определила је 2,8 милијарди динара за активне мере запошљавања, као и 550 милиона динара за подстицај запошљававња особа са инвалидитетом. Читава влада као најважнији циљ ставља пред себе повећање запослености и бољи квалитет живота за све наше грађане", истакао је министар.

Међу њима су свакако и ИТ стручњаци, приметио је Вулин, наводећи да је за њима велика потражња, те да се може рећи да још нисмо у стању да задовољимо потребе тржишта и да се сада ствара нова генерација "ајтијеваца" који ће бити у стању да врло лако пронађу посао, да веома добро зарађују и да, доприносе заједници.

Вулин је подсетио и да ће од 1. јануара бити повећане плате у делу јавног сектора, као и минимална цена рада.

"Делимо оно што имамо, а више смо зарадили и више смо уштедели и зато се тако и понашамо", рекао је министар.

Осврћући се на неусклађеност између образовног система и потреба привреде, навео је да се радило по систему који је ту деценијама и "који није превише водио рачуна о томе шта ће сутра бити потребно, која занимања".

"Велики број наше деце која заврше важне високе школе, једноставно нису компатибилна на тржишту рада. Све што говоримо и о дуалном образовању, о реформама у просвети, управо је одговор на захтев привреде", рекао је Вулин на Сајму запошљавања који је окупио 30 предузећа и 15 образовних институција.

Као веома важну меру зато је навео обуку за познатог послодавца и рекао да је за све врсте обуке у прошлој годиние издвојено близу готово 900 милиона динара.

"То говори да сте човека, кога сте школовали читаву основну и средњу школу сада морали још једном да школујете као да ништа од онога што је учио и радио није било важно и ево држава је дала 900 милиона динара да још једном одшколује, опет без гаранције да ће се наћи посао. Постоје мере које су прецизније и успевају да одговоре на захтев послодавца, али наравно да ће нам бити потребно неко време да обучимо људе који ће унапред знати где раде и зашто раде", навео је Вулин.

Јер, како је приметио, ако Ниш не буде развијен, ако се у њему деца не буду школовала, запошљавала, неће се ни развијати, школовати ни запошљавати ни у Београду.

"Ако Ниш не буде био у стању да привуче нове људе, да их запосли и одшколује, неће ни Београд моћи да каже да привлачи, да чува и да расте. Ниш је важан", закључио је министар.