Aa

Aa

Музеј жртава геноцида – чувар сећања на српске, јеврејске и ромске жртве геноцида од стране НДХ

Музеј жртава геноцида – чувар сећања на српске, јеврејске и ромске жртве геноцида од стране НДХ

Музеј жртава геноцида – чувар сећања на српске, јеврејске и ромске жртве геноцида од стране НДХ

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић присуствовала је обележавању 30. годишњице рада Музеја жртава геноцида, истакавши значај те установе културе на јачању и афирмацији културе сећања на српске, јеврејске и ромске жртве геноцида почињеног на целокупној територији Независне Државе Хрватске између 1941. и 1945. године.

 

„Неговање сећања на невине жртве представља нашу обавезу и обавезу свих будућих генерација. Да се не заборави и да се више не понови, никада и никоме“, нагласила је Кисић на свечаности у Народном музеју Србије.

 

Проф. др Кисић је рекла да се овај значајан јубилеј обележава у години када се обележава 81. годишњица почетка великог страдања српског, јеврејског и ромског народа у Независној Држави Хрватској, односно када се навршава 77 година од пробоја последњих заточеника у Јасеновцу, 22. априла 1945. године. 

 

Министарка Кисић је навела да су 1992. године, када је основан Музеј, предузети  значајни  институционални кораци ка истраживању наше болне прошлости, пре свега преживљених траума из Другог светског рата. 

 

„Активности Музеја жртава геноцида у протеклих 30 година показују нам његове значајне резултате у области научно-истраживачке делатности, просвете, културе, уметности, културе сећања, издаваштва и информисања“, рекла је Кисић и додала да је тај музеј  национално и међународно референтна, угледна и утицајна институција, јединствена на ширим просторима југоисточне Европе. 

 

Проф. др Кисић је подсетила да је због свега онога што је до сада урађено у корист историјске науке, истине и сопственог народа, на Дан државности Републике Србије ове године, председник Републике Србије Александар Вучић одликовао Музеј жртава геноцида Златном медаљом за заслуге.

 

Честитајући Музеју жртава геноцида јубилеј, Кисић је изразила уверење да ће и у будућем периоду та установа чувати достојанствено сећање на жртве геноцида и остати доследна у борби за истину.