Aa

Aa

Министар Вулин у Медицинској школи „Београд“

Министар Вулин у Медицинској школи „Београд“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, присуствоваo је предавању у оквиру пројекта „Још увек возим“ одржаном у Медицинској школи „Београд“, које је намењено ученицима завршних разреда у циљу повећања безбедности у саобраћају, посебно безбедности младих који тек стичу право на возачку дозволу. Млади људи у инвалидским колицима, чланови Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, кроз лична искуства, упознају средњошколце са последицама неодговорног понашања у саобраћају.


Министар Вулин је рекао да је важно да се деца упознају са храбрим људима који су у стању да признају своју грешку. „Ово су људи који су несрећним сплетом околности, али првенствено својом одлуком и грешком, постали трајни доживотни инвалиди. Добро је да деца на њиховом примеру виде шта не смеју да раде, да нису нерањива и да живот може да буде лош према свакоме од нас“, рекао је Вулин и најавио да ће Министарство за рад наставити да се бори за већу безбедност свих учесника у саобраћају. Зато је по први пут обезбедило да све особе са инвалидитетом које имају право да користе ручне команде у вожњи добију ова помагала и уградњу бесплатно.
Координатор пројекта „Још увек возим“, Славиша Савић истакао је да Савез параплегичара и квадриплегичара Србије спроводи едукацију у циљу побољшања безбедности младих у саобраћају. Навео је да пројекат траје две године, до сада је организовано више од 200 предавања, а чуло их је око 11.000 младих.
У оквиру Годишњих конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2015. и 2016. години Министарство за рад је са око 1,9 милиона динара подржало пројекат „Још увек возим“ Удружења параплегичара мачванског округа, који подразумева обуку младих особа са инвалидитетом, које су инвалидност стекле у саобраћајним несрећама и корисници су инвалидских колица, да врше едукацију ученика завршних разреда средњих школа и тиме допринесу повећању безбедности у саобраћају код младих подизањем свести о последицама саобраћајних незгода.
Кроз три нивоа конкурсних процедура Министарство за рад је од 2014. године до данас подржало активности удружења особа са инвалидитетом са скоро 950 милиона динара.