Aa

Aa

Министар Вулин: Немамо децу за губљење, ту смо да помогнемо

Министар Вулин: Немамо децу за губљење, ту смо да помогнемо

Читај ми

ЧЕНЕЈ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас на Ускрс, терапијску заједницу "Земља живих" у Ченеју код Новог Сада која се бави рехабилитацијом и ресоцијализацијом од болести зависности и поручио да немамо деце за губљење, те да чак и када погреше и поклекну, друштво је ту да им помогне.

"Уосталом, вредност и успех једног друштва се не мере по томе како се односе према онима којима помоћ није потребна, већ према онима којима је помоћ заиста потребна. Овој деци је помоћ потребна и зато је држава ту", рекао је Вулин.

Честатајући свим хришћанима честитао Ускрс уз жељу да тај празник проведу са онима које воле и у земљи за коју вреди животи и за коју се вреди борити, Вулин каже да је бити данас у Удружењу "Земља живих" велика част зато што људи који воде ту заједницу показују колико је огромног ентузијазма и напора потребно да би се помогло својим ближњима и онима којима је помоћ заиста потребна.

"Помоћи неком од наше деце, а све су ово наша деца, јесте помоћ и њима али и помоћ њиховим породицама, пријатељима, помоћ читавом друштву и читавој заједници. Не смемо да окрећемо главу од ове деце, немамо ми деце за губљење, чак и кад погреше, посрну, поклекну друштво постоји да бисмо били ту да им помогнемо", истиче Вулин.

Као држава, наводи Вулин, не можемо да се изборима са овим злом сами, те нам је зато потребна и помоћ невладиних организација, Српске православне цркве и свих добрих људи који верују да овој деци треба помагати и да можемо да им помогнемо.

Он је навео да је посетио Удружење "Земља живих" да би видео какве су њихове потребе и шта заједно може да се уради како би били ефикаснији и како би се са постојећим ресурсима помогло деци.

"Нажалост, болести зависти су глобални проблем и погађају јако широк круг људи. Не постоје чак ни прецизне евиденције колико имамо заиста зависника, колико имамо оних који желе да се лече, колико оних који још не препознају потребу за лечењем. Постоје законска решења, али једноставно не постоје довољно велики капацитети и на томе морамо сви заједно да радимо", поручио је министар.

Дражава, каже, не може да их обезбеди сама, али може да помогне и учествује у обезбеђивању капацитета, попут тераписјке заједнице у Ченеју.

Каже и да ентузијазам и рад који људи у тој заједници улажу, попут оца Бранка, не може да се плати и да не постоји та држва која то може да плати већ може да буде захвална, али мора и да помогне.

У пет заједница, за 11 година, до сада је боравило више од 3.000 људи, а око 400 њих успешно је завршило читав програм који је добровољан, бесплатан и у коме се користе нефармаколошке методе.

Програм траје између две и три године и намењен је зависницима од наркотика, алкохола и игара на срећу.

Удружење ''Земља живих'' бави се рехабилитацијом и ресоцијализацијом од болести зависности и помаже да се млади људи врате у друштво и буду корисни и пуноправни чланови.

Без икаквих ограда и употреба лекова, у тој терапијској заједници зависници се лече већ десет година, а такав вид терапије помаже Српска православна црква, као и град Нови Сад који је корисницима пројекта ''Земља живих'' обезбедио пластеник за узгој здраве хране и омогућио учествовање у програмима који треба да их припреме за поновни повратак у друштво.

Сарадњу са терапијском заједницом ''Земља живих'' остварује и Центар за социјални рад Нови Сад, између осталог и тако што су посредством Центра особе које су успешно прошле рехабилитацију сврстане у једну од приоритетних група за ангажовање на јавним радовима.