Aa

Aa

Министар Вулин на Беркасову: Ситуација апсолутно неодржива

Министар Вулин на Беркасову: Ситуација апсолутно неодржива

Читај ми

ШИД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, обишао је данас мигранте на граничном прелазу Беркасово ка Хрватској и оценио да је недопустива ситуација у којој они спорије прелазе у Хрватску.

На српско-хрватској граници протеклу ноћ неколико хиљада избеглица провело је на отвореном, на хладноћи и у блату, на тлу "ничије земље" између две државе, пошто је Словенија успорила прихват миграната.

"Ова ситуација је апсолутно неодржива. Ови људи имају право да се крећу где мисле да треба да се крећу", рекао је Вулин новинарима након што је обишао мигрантима.

Уз напомену да на сваких сат времена по један аутобус са избеглицама прелази границу, Вулин је рекао да у Србију дневно улази око 5.000 људи, а да је јуче забележен максималан број, будући да је кроз нашу земљу прошло око 10.000 миграната.

Министар, који и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, изнео је и податак да је јуче у Прешеву издато око 7.000 потврда.

Према његовим речима, Србија мигрантима нуди смештај у прихватним центрима, али они то не желе, већ желе да наставе пут ка западноевропским земљама.

Вулин је поновио да је ситуација тешка и да Србија то не може сама да реши.

"Ми морамо да размислимо у којој мери ћемо моћи да примимо све ове људе, јер неконтролисан прилив миграната из Македоније неће бити могућ на овај начин - да европске земље затворе своје путне правце и границе, а да Србија неограничено прима људе", навео је Вулин, указујући да то није одрживо на дужи временски рок.

Коментаришући најаву затварања хрватске зелене границе са Србијом, Вулин је истакао да не треба окривљавати Србију за то што неке друге земље не желе да пропусте ове људе.

"Од Србије се очекује да овде створи град како би људи овде били у неограниченом периоду, зато што неко неће да их пропусти. Не треба окривљавати Србију зато што Хрватска неће да пропусти мигранте или што Словенија неће да пропусти мигранте из Хрватске или зато што Аустрија неће да пропусти људе из Хрватске", истакао је Вулин.

Србија, сматра он, не може бити крива јер цела ЕУ окреће главу "од овог што се дешава овде и зато што цела ЕУ не жели да зна да овде под кишом стоји 6.000 људи који притом не желе да остану овде, већ желе да пређу границу и иду даље ка ЕУ".


Нападнути новинари Ал Џазире, Ројтерса и АП на хрватској граници

ШИД - Хрватска полиција напала је данас, у међуграничном простору, код прелаза Беркасово, новинаре Ал Џазире, Ројтерса и АП-а.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је обишао мигранте на прелазу Беркасово, оценио је такво понашање хрватских полицајаца апсолутно неприхватљивим.

"Добили смо информацију да је и према мигрантима јутрос рано била примењена сила и то је нешто што се не може толерисати, јер наша држава није применила никакво насиље према мигрантима и очекујемо да се и други понашају на исти начин", поручио је Вулин.

Како је Танјугу објаснио један од нападнутих, сниматељ Ал Џазире Бошко Бранковић, они су задобили ударце од стране хрватске полиције, а одузели су им и опрему.

"Био сам на десетак метара од ограде где стоји хвраска полиција која не дозвољава даљи пролазак миграната. Чекао сам колегу, а у једном тренутку осетио сам ударац у леђа, када су ме двојица полицајаца повукли у оближњи жбуњ из кога су ме изгурали на хрватску територију и рекли да сам сад у Хрватској и ухапсили ме због нелегалног преласка границе", објаснио је Бранковић.

Како је додао, није покушао да се расправља са њима, а они су му одузели картице, камеру и тражили да поломи картицу што је он одбио.

Навео је да је један хрватски полицајац био разуман, да су му вратили опрему и вратили га у Србију.

Рекао је да је сниматељ Ројтерса Бане Филиповић задобио ударац у леђа, али да је успео да се склони, па га нису привели.

Како је додао, фоторепортера из АП су полицаЈци оборили на земљу и газили га, узели му фотоопрему и бацили је на хрватску територију.