Aa

Aa

Министар Старовић свечано уручио Борачке споменице у Шапцу

Министар Старовић свечано уручио Борачке споменице у Шапцу

Министар Старовић свечано уручио Борачке споменице у Шапцу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић  свечано је уручио Борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије Шапца.

 

„Споменице које данас делимо, нису само пука формалност, оне представљају искрену захвалност Републике Србије за ваша велика дела. Ове  споменице могу само да понесу они који су показали да знају шта је осећај дужности и међусобне солидарности на бојном пољу. Ветерани ратова деведесетих година су показали да дубоку разумеју шта значи одбрана суверенитета и слободе па чак када су се ове вредности браниле у боју са најјачом војном алијансом у историји ратовања,“ рекао је министар Староцић. 

 

Министар је навео да је свечана додела Борачких споменица прилика се ода почаст и захвалност појединцима који су у најтежим временима положили испит оданости и верности држави и роду, свима који су прихватили да бране домове, без оклевања и калкулисања. 

 

„Одликовање, као реч, има исту језичну основу као и реч разликовање. Одликовати се у нечему, значило је испочетка исто што и разликовати се по нечему. Ви сте својевољно одабрали да се од других разликујете по храбрости. Да не улазимо у мотиве оних којима држава и народ нису били на првом месту, али ваша одлука да се од других разликујете по врлини јасно говори све о вама,“ нагласио  је Старовић.

 

Министар је указао да су борци зарад општег добра жртвовали своје младе године, здравље и породице,  како би спречили извршење још једног геноцида над српским народом у XX веку, бранили идеје човекољубља насупрот идеологијама екстремизма и насиља.

 

Подсећајући да је борачка популација била намерно или не намерно занемарена, Старовић је рекао да то мора да буде опомена да се никада више не дозволи да државна политика крене тим путем. „Лично ја каo министар, али и у име Владе Републике Србије, поручујем вам да ћемо урадити све у складу са нашим могућностима да побољшамо положај наших бораца и њихових породица. Важно је да се сетимо и оних којих данас нису са нама, нека бол њихових породица и њихових ближњих буде вечна опомена колика је цена слободе. Наша је одговорност је да осигурамо да наши ратни ветерани добију поштовање и подршку коју с правом заслужују,“ истакао је министар Старовић.