Aa

Aa

Министар Старовић одржао беседу на Свечаној академији поводом обележавања 110 година од страдања невиних грађана Шапца Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић говорио је на Свечаној академији посвећеној страдању Шап

Министар Старовић одржао беседу на Свечаној академији поводом обележавања 110 година од страдања невиних грађана Шапца        Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић говорио је на Свечаној академији посвећеној страдању Шапчана у Првом светском рату, одржаној у цркви Светих апостола Петра и Павла.     Подсећајући да Први светски рат представља једну од најтрагичнијих епизода у модерној историји Европе, министар Старовић је истакао да су Србија и српски народ  као нико други п

Министар Старовић одржао беседу на Свечаној академији поводом обележавања 110 година од страдања невиних грађана Шапца Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић говорио је на Свечаној академији посвећеној страдању Шап

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић говорио је на Свечаној академији посвећеној страдању Шапчана у Првом светском рату, одржаној у цркви Светих апостола Петра и Павла.

 

Подсећајући да Први светски рат представља једну од најтрагичнијих епизода у модерној историји Европе, министар Старовић је истакао да су Србија и српски народ  као нико други платили огромну цену овог рата, када је живот изгубило више од једне четвртине укупног броја њених становника. „Погинуло је преко једне половине мушког становништва, а пола милиона деце остало је без хранитеља. Земља је била на ивици демографске катастрофе, чије последице, заједно са губицима у Другом светском рату, неупитно осећамо и дан-данас,“ рекао је министар.

 

 

Старовић је указао да област, чије је становништво највише страдало у Првом светском рату, нарочито 1914. године, била  пребогата Мачва, где је према његовим речима,  аустроугарска војска починила такве злочине какви су ретко забележени у историји ратовања у Европи.

 

 

Цитирајући делове из записа Арчибалда Рајса, министар је рекао да је у  Шапцу уништено 2500 кућа, 1500 грађана је убијено или одведено у концетрационе логоре а 537 породица су нестале.  „Нека нас ова суморна статистика увек опомиње колика је цена слободе,“ нагласио је министар..

 

“Током рата, три пута су аустроугарске трупе улазиле  Шабац остављајући за собом траг смрти и уништења . Пре рата можда  најбогатија и варош у Србији са петнаест хиљада становника  на послератном попису 1921. године спала је на  осам хиљада становника што најбоље говори о трагедији овог града.  У периоду од 1914. до 1918. године Шабац је стекао мученичку славу какву су задобили још неколико градова на европском бојишту, попут Вердена и Ремса.  За своју храброст исказану у рату, Француска република је овај тихи град на Сави одликовала ратним крстом 1920. године а исто је урадила Чехословачка 1926. године а краљ Александар га је за његово мучеништво одликовао 1934. године Карађорђевом звездом са мачевима.

 

Данас, када се сећамо ових догађаја, дужни смо да никада не заборавимо патње и муку наших предака. Наша је обавеза да чувамо успомену на њих и да се трудимо да се  овакве трагедије више никада не понове.  Нека жртва народа Мачве буде вечна опомена човечанству о ужасима рата а нама опомена кроз шта смо као народ прошли. Нека им је вечна слава,“ рекао је министар Старовић у својој беседи.