Aa

Aa

Министар Старовић на отварању пројекта „Оснаживање социјалног дијалога у Републици Србији”

Министар Старовић на отварању пројекта „Оснаживање социјалног дијалога у Републици Србији”

Министар Старовић на отварању пројекта „Оснаживање социјалног дијалога у Републици Србији”

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић присуствовао је отварању пројекта „Оснаживање социјалног дијалога у Републици Србији“, који је покренула Међународна организације рада са Делегацијом Европске Уније у Србији, који има за циљ јачање социјалног дијалога у Србији.

 

Министар Старовић је рекао да пројекат симболизује заједничку визију и посвећеност унапређењу социјалног дијалога у Републици Србији. „Социјални дијалог није само алат, већ је темељни принцип који води ка стварању праведног, солидарног и стабилног друштва,“ истакао је министар.

 

Старовић је указао да је у времену економских, социјалних, технолошких и еколошких изазова веома важно да се оснажи култура дијалога и да се разговара језиком чињеница и аргумената. „Наша улога, као носилаца јавних политика, јесте да створимо платформе и оквире за тај дијалог, и омогућимо да сваки глас буде саслушан,“ истакао је министар.

 

Министар Старовић је  нагласио да је вредност овог пројекта доказ подршке коју наша држава добија од међународних партнера, али и доказ нашег капацитета да одговоримо на све изазове који су пред нама.

 

„Кроз овај пројекат ћемо радити на модернизацији и усклађивању нашег радног законодавства са међународним стандардима, што је корак од огромног значаја за све грађане Републике Србије. Очекује нас рад на новом закону, оквиру који ће омогућити да социјални дијалог не буде само формалност, већ жива пракса у којој сви учествују. На овај начин ћемо осигурати да наши закони о раду, мирном решавању радних спорова, социјално-економском савету и штрајку одговоре на потребе данашњег тренутка,“ рекао је министар и додао да пројекат подразумева и конкретне активности које ће јачати капацитете свих партнера, од државне управе до локалних самоуправа и социјално-економских савета.

 

Министар је рекао да је социјални дијалог није статичан већ динамичан процес  као и да у прилог томе говори значајан успех свих чланова Социјално-економског савета, када су социјални партнери, први пут од 2017. године,  постигли консензус и донели Одлуку о висини минималне цене рада за 2025. годину, која износити 53.592. динара.

 

„Минимална зарада 2010. години у Србији износила је само 15.700 динара. У наредној години ће минимална зарада по први пут покрити износ минималне потрошачке корпе. Жеља нам је да на основу ове динамике испунимо обећање које смо дали кроз програм Србија 2027, да минимална зарада до краја 2027. године буде 650 евра“, нагласио је министар Старовић.

 

Циљ пројекта је унапређење усаглашености правног оквира Србије за ефикасн социјални дијалог са релевантним међународним стандардима рада и повезаним правним тековинама ЕУ.