Aa

Aa

Министар Старовић на Дану Америке

Министар Старовић на Дану Америке

Министар Старовић на Дану Америке

Читај ми

Министар за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић учествовао је на догађају „Дан Америке“ који је одржан у народној Скупштини Републике Србије, а који се по трећи пут одржава у организацији конгреса српско -америчког пријатељства и магазина Diplomacy&Commerce.

Министар Старовић је рекао да је Дан Америке добра прилика да се отворено и искрено разговара о српско

- америчким односима . Према његовим речима, ти односи су на узлазној путањи и унапређују се из године у годину, као и да у прилог томе говори значајан и велики успех у виду закључивања Споразума о стратешкој сарадњи у области енергетике.

 

"То значи да је Република Србија спремна за нову фазу у нашим билатералним односима и да је спремна за покретање стратешког дијалога, као да ће све што се одвија у постојећим оквирима бити у  складу са темељним принципима спољне политике Р. Србије,која подразумева војну неутралност и са друге стране  политичку независност, али који нам остављају итекако довољно простора за унапређење сарадње са САД," рекао је Старовић.

 

Министар је додао да озбиљан и одговоран приступ спољне политике, подразумева да се не игноришу теме око којих постоје неслагања, чак и фундаменталне разлике, као када је то случај са оном најважнијом и најболнијом и најважнијом темом - Косова и Метохије.

 

"Верујем да је погрешно и неодговорно заузимати стални курс такозване Калимеро политике, која би нас ограничила у даљем развоју сарадње са Сједињеним Америчким Државама, у оним областима где постоји обострани интерес, а усуђујем се да кажем где је већи интерес Р.Србије него САД," истакао је министар Старовић.


 
Министар је нагласио да без обзира на све разлике, постоји једна ствар која снажно повезује наше две земље.

 

"То је једна визија коју делимо, на којој заједнички радимо, а која подразумева изградњу мира и стабилности и политичке предвидивости  на западном Балкану и верујем да је свима јасно, да је тешко и готово немогуће изградити западни Балкан као простор мира и стабилности и међусобне сарадње, без адекватних, добрих и снажних релација и учешћа Сједињених Америчких Држава,"
истакао је министар на панелу  "Србија и САД, стратешки дијалог и партнерство 21. век“, који је одржан у оквиру Дана Америке.