Aa

Aa

Министар Старовић на бележавању 80. годишњице од операције Халијард

Министар Старовић на бележавању 80. годишњице од операције Халијард

Министар Старовић на бележавању 80. годишњице од операције Халијард

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 80. годишњице операције „Ваздушни мост“ – „Мисија Халијард“ у Прањанима.

 

„Највећи број авијатичара Сједињених Америчких Држава у сарадњи са војницима Југословенском војском у отаџбини и народом евакуисан је са импровизованог аеродрома у Прањанима током августа 1944. године. Без сумње, реализација ове акције била је изванредан подвиг и импресиван успех узећи обзир да је све урађено добоку у територији коју је контролисао непријатељ. Долазак Титових комуниста на власт је учинио да се ово херојске дело привремено заборави, али од доласка Алексндра Вучића на власт и свеопштим преображајем који Србија доживљава, ова епска епизода из америчко-српских односа добија право место у нашој историји и култури,“ истакао је изасланик председника министар Старовић.

 

Министар је указао да су Срби, када су појачана Савезничка бомбардовања кључних ресурса Трећег рајха, у том кључном историјском моменту спашавали савезничке пилоте и тиме створили трајан залог пријатељства и поштовања између Србије и Сједињених Америчких Држава.

 

„Операција „Ваздушни мост“, или како су такође назива операција Халијард ,била је једна од најуспешнијих спасилачких војних акција током трајања Другог светског рата. Циљ ове операције био спасавање савезничких ваздухопловаца који су били оборени од стране Немачке војске и њених савезника током разних мисија над окупираном Европом а посебно на Балкану,“ нагласио је Старовић.

 

Он је подсетио да је стотине америчких ваздухопловаца свој спас, након обарања њихових апарата нашло на територијама под командом Југословенске војске у отаџбини и Народноослободилачке војске,  а српско село је примило и заштитило америчке пилоте.

 

Министар је поручио да се никада неће заборавити исказана храброст људи који су ризиковали све да би помогли савезничким пилотима. “Нека ова славна страница историје буде заједничка повезница за будућност и будуће односе америчког и спрског народа. Српски народ је на делу доказо и показао и у Првом и у Другом светском рату да је привржен идејама слободе и демократије. Са таквим светоназорима, поштујући и ценећи наше старе савезнике гледамо спремно и смерно у будућност, истакао је Старовић на обележавању 80. годишњице операције Халијард.

 

Поред изасланика председника Републике Србије министра Старовића, на државној церемонији говорио је и амбасадор САД у Р. Србији Кристофер Хил.

 

Поред изасланика председника Републике министра Старовића и амбасадора САД Хила, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Горњи Милановац,делегација пет држава учесница „Мисије Халијард“ и Фондације Халијард са члановима породица учесника „Мисије Халијард“.