Aa

Aa

Министар Селаковић отворио IX Фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности „ОКеј“

Министар Селаковић отворио IX Фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности „ОКеј“

Министар Селаковић отворио IX Фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности „ОКеј“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отворио је IX Фестивал међугенерацијске сарадње и солидарности „ОКеј“  који се ове године одржава под слоганом „Место сусрета пријатеља“ и том приликом истакао да се налази у најбољем друштву. „Оних који су ову земљу градили и стварали,  наши најстарији суграђани, и друштву оних који ће Србију тек да граде и надграђују, у чијим рукама наша држава остаје, а то су наши млади,“ рекао је Селаковић.

 

Министар  је истакао да фестивал међугенерацијске сарадње промовише вредности као што су поштовање, саосећање и емпатија, али и породица. „Можда је то у овом тренутку, реч о којој највише, као читаво друштво, не само да треба да се замислимо, већ вредност на којој треба да радимо највише. У породици се све започиње и све завршава, у породици се уче будући људи, деца, личности и поштовању и саосећању  и емпатији,“ нагласио је Селаковић и подсетио да су нас највеће кризе научиле да је у породици спас.

 

Подсећајући да старије особе представљају огроман ресурс знања и искуства у сваком друштву, министар је истакао колико је важно да се чувају  вештине и мудрост старијих  кроз преношење знања и вештина између генерација. „Потребно је да учимо једни од других, али не само када је реч о пословима којима се бавимо, већ и толеранцији, међусобном поштовању, уважавању, подршци, да схватимо да једни без других не можемо. Кажу „на млађима свет остаје“. И то је једна велика истина. Али, данашњег света не би било без старијих генерација које ми познајемо, али и свих оних пре њих, који су померали границе у свакој области – економији, науци, уметности, спорту,“ нагласио је Селаковић.

 

Он је додао да један овакав фестивал значајно доприноси изградњи друштва у којем ће, према његовим речима, вредност коју носи свака генерација, бити једнако препозната.

 

„Развој и поштовање различитости, толеранција и заједнички живот, уважавање и разумевање, чине темељ међугенерацијске солидарности и сарадње. Старима треба омогућити достојанствено старење, а младима дати прилику за развој,“ рекао је Селаковић .

 

Отварајући фестивал, Селаковић  је честитао основној школи „Филип Вишњић“, која је ове године носилац „ОКеј“ медаље за допринос унапређењу бриге о старим људима, као и ученицима из Чачка који су понели признање „Златно срце“ за хумани подвиг младих према старима.