Aa

Aa

Министар Селаковић на отварању међународне конференције „Дани социјалне заштите: Насиље – узроци, мере и интервенције“

Министар Селаковић на отварању  међународне конференције „Дани социјалне заштите: Насиље – узроци, мере и интервенције“

Министар Селаковић на отварању међународне конференције „Дани социјалне заштите: Насиље – узроци, мере и интервенције“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је, на отварању међународне конференције „Дани социјалне заштите: насиље – узроци, мере и интервенције“, истакао да се од 2018. године у Новом Саду, на годишњем нивоу, број прималаца новчане социјалне помоћи смањио за 2,5 посто. „Већ сада  имамо пад у односу на 2018. годину за 10 посто. То је управо резултат економског оснаживања града Новог Сада и целе Србије. И када вам неко каже, да све оно што Влада Србије, све оно што председник и што држава ради, нема везе са овом облашћу, а да није директно везано за социјалну заштиту, варате се,“ рекао је министар Селаковић.

 

Као кључне факторе за смањење броја прималаца социјалне помоћи, Селаковић је навео низ озбиљних капиталних  инвестиција, које су према његовим речима, довеле до запошљавања, економског оснаживања и могућности да се та лица запосле,  а самим тим и не буду више на листи прималаца новчане помоћи. „Нама треба да буде циљ да економски оснажимо свакога ко је радно способан, да се запосли и почне да ради,  да не би био на новчаној социјалној помоћи“, нагласио је министар Селаковић.

 

Говорећи о борби против насиља и улози система социјалне заштите, министар је рекао да се углавном свим бавимо последицом насиља, а ређе његовим превенирањем. Он је додао да је потребно јачати породичне вредности, и да је за то потребно да се укључе, не само државне институције, већ друштво у целини.

 

Подсећајући да се у нашем друштву, појам породице све више везује за приче као што су насилништво, убиство, страдање, министар Селаковић се запитао да ли то значи да породица више не треба да постоји, јер  у њој то све дешава. „Кад не буде постојала породица, неће постојати никава врста друштва, и цивилизација иде ка сигурном путу свог нестанка. Дакле, циљ нам је да оснажимо породицу, да у њој не дође до насиља“, рекао је Селаковић.

 

Селаковић је рекао да ће у предстојећем периоду један од главних задатака Министарства бити боља комуникација и умрежавање центара за социјални рад из целе Србије, разменена знања и искуства, што ће допринети унапређењу целокупног система социјалне заштите.

 

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић изјавио је да је од изузетне важности оснаживање установа социјалне заштите, али и стручни скупови попут овог у Новом Саду, како би се разменила знања и искуства. Он је навео да у новосадском центру за социјални рад постоји систем подршке деци, одраслима, старијима који су суочени са породичним насиљем.

 

„Само у прошлој години 24.360 наших суграђана је користило услуге центра за социјални рад. Тај податак потврђује да постоји проблем насиља у друштву и да не смемо да га занемарујемо, напротив, морамо да се бавимо превенцијом насиља, да спроводимо мере које обухватају један шири спектар активности“, истакао је Ђурић.

Поред министра Селаковића, на конференцији „Насиље – узроци, мере и интервенције“,  присуствовали су помоћници министра Сектора за социјалну заштиту, Сектора за заштиту особа са инвалидитетом и Сектора за рад и запошљавање.